Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Niţă : Creditarea este un dezastru în România

banca-un-seif-bancar-cheia-el.jpg

Creditarea este deblocată prea lent, spune Constantin Niţă.

"Băncile să nu mai spună poveşti populaţiei şi să vină cu oferte de sprijin pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii !". Iată ce spune la RFI vice-preşedintele PSD, Constantin Niţă, fost ministru pentru IMM în Guvernul PDL-PSD.

Constantin Niţă pune la zid sistemul bancar : "Creditarea este un dezastru în România ! Mergeţi dvs. la o bancă sau orice întreprinzător privat, să vedeţi în ce condiţii se dau credite. Asta este o situaţie de neacceptat pentru o economie de piaţă".

Vice-preşedintele PSD cere un nou program economic, prin care taxele şi impozitele să fie reduse.

"Soluţia este un nou program economic, un nou suflu şi dacă vreţi un nou Cod Fiscal, care să umble serios la reducerea taxelor şi impozitelor, mai ales pe o perioadă medie de timp. Nu poţi relansa economia cu taxe şi impozite foarte mari. Nimeni nu investeşte, de ce să investească în România ?", se întreabă fostul ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Niţă cere băncilor să sprijine cu oferte concrete sectorul IMM-urilor. "Sunt IMM-uri, care au apelat şi au luat garanţii de stat, de exemplu, de la Fondul de Garantare, pentru anumite investiţii, care se situează la circa 80% din valoarea investiţiei. Ei, banca peste această valoare mai cere până la 170% sau 180% garanţii. De unde să aducă IMM-ul respectiv aproape dublu garanţii faţă de un credit de 100% ? Deci astea sunt poveşti, ce ne spun bancherii ! Să vedem foarte clar oferte de sprijin pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii !", spune Constantin Niţă.

 
Constantin Niţă, despre ieşirea din recesiune şi credite