Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Niţă : "Prima Casă" va dura patru ani

200905-12424.jpg

Niţă : "Prima Casă" va dura patru ani

Proiectul "Prima Casă" se va aplica pe o perioadă de patru ani.
Aproximativ 50 de mii de locuinţe vor fi construite prin intermediul
acestui program. Iată ce declară ministrul pentru IMM-uri, Constantin
Niţă.

Proiectul "Prima Casă" se va aplica pe o perioadă de patru ani. Aproximativ 50 de mii de locuinţe vor fi construite prin intermediul acestui program. Iată ce declară ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă.

"Discutăm cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor să găsim mecanisme prin care acest program să funcţioneze. Avem în vedere aplicarea programului pe o perioadă de patru ani. Pentru primul an avem în plan să fie construite 16 mii de locuinţe sau să fie cumpărate, astfel încât în patru ani să fie construite 50 de mii de locuinţe", spune demnitarul social-democrat.

"Proiectul poate să aibă succes în condiţiile în care băncile vor accepta dobânzi mai mici pentru acest program de anvergură, care are un rol multiplicator în economie. Din punctul nostru de vedere, cel mai important este rolul multiplicator al proiectului", apreciază Constantin Niţă.

Guvernul a anunţat recent un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat, în limita de 60 de mii de euro. De acest proiect vor beneficia persoanele care cumpără pentru prima dată o locuinţă şi care nu au avut anterior un credit ipotecar.

Ideea de a garanta creditele în limita de 60 de mii de euro este o idee "foarte bună", afirma recent la RFI preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea. "Eu cred că este o decizie foarte bună. Sper să fie şi implementată cât mai repede şi în mod corespunzător. Se creează în acest fel posibilitatea ca cei care doresc să-şi cumpere locuinţe şi nu o dată eu am spus că în România avem avantaj, între ghilimele, că foarte multă lume îşi doreşte o casă, deci există posibilitatea ca piaţa construcţiilor de locuinţe să se învioreze. Dacă statul vine şi garantează, bineînţeles că băncile vor fi foarte interesate să dea aceste credite. Şi odată cu aceste credite, vor fi create condiţiile ca acele IMM-uri care lucrează în domeniul construcţiilor, materialelor de construcţii, mobilier şi aşa mai departe, să aibă piaţă", spune Radu Gheţea. (CR - 26 mai 2009;18.30h)