Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi măsuri de austeritate, aprobate de guvernul spaniol

spania-protest-madrid.jpg

Proteste la Madrid

Guvernul spaniol a aprobat vineri proiectul de buget pentru anul 2012, criticat în stradă de zeci de mii de manifestanţi. Proiectul prevede reduceri de cheltuieli de peste 27 de miliarde de euro, dar şi îngheţarea salariilor angajaţilor publici şi diminuarea bugetelor ministerelor în medie cu 17%. De asemenea, vor fi îngheţate ajutoarele de şomaj şi cheltuielile sociale.

 

Majoritatea analiştilor estimau că Spania are nevoie de reduceri de cheltuieli şi creşteri de venituri echivalente cu 50 de miliarde de euro, luând în calcul recesiunea prognozată pentru acest an la 1,7%.

Diferenţa dintre suma anunţată de guvern şi necesarul estimat ar trebui să fie asigurată de autorităţile regionale şi locale, aflate însă într-o situaţie financiară dificilă după impactul devastator al crizei financiare asupra pieţei imobiliare din Spania.

Guvernul de la Madrid a adoptat şi în decembrie un pachet de măsuri de austeritate de 15 miliarde de euro, incluzând creşteri de taxe şi scăderea cheltuielilor.

 

"Ne confruntăm cu o situaţie extremă, iar prima noastră obligaţie este să stabilizăm finanţele publice", a declarat un purtător de cuvânt al executivului, după încheierea unei şedinţe de guvern.

Spania s-a angajat faţă de liderii europeni să coboare deficitul bugetar de la 8,51% anul trecut la 5,3%.

Această ţintă nu va fi atinsă "cu orice preţ", a afirmat purtătorul de cuvânt, subliniind necesitatea de "a-i susţine pe cei ce au nevoie de ajutor şi de a nu bloca înfiinţarea de locuri de muncă şi creşterea economică". De asemenea, şomajul din Spania se situează la circa 23%, de departe cel mai ridicat din UE.