Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi reguli pentru pacienţi şi medici

medic-stetoscopul-buzunar-20100607125813.jpg

Noi reguli pentru medici şi pacienţi.

Fiecare român are dreptul la trei consultaţii gratuite pentru o boală, pe an. E noua dispoziţie a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi face parte dintr-o serie mai lungă de restricţii impuse pacienţilor, pe fondul crizei. Cu alte cuvinte, pentru că nu mai sunt bani, tot mai puţine servicii medicale rămân gratuite. Cum comentează medicii şi pacienţii aceste decizii ? Un dosar RFI România.

Fiecare român are dreptul la trei consultaţii gratuite pentru o boală, pe an. E noua dispoziţie a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi face parte dintr-o serie mai lungă de restricţii impuse pacienţilor, pe fondul crizei.

Cu alte cuvinte, pentru că nu mai sunt bani, tot mai puţine servicii medicale rămân gratuite.

Cum comentează medicii şi pacienţii aceste decizii ? Un dosar de Ioana Haşu (audio).

Decizia Casei e contestată atât de medici, cât şi de pacienţi. Principalii vizaţi sunt doctorii de familie, la care pacienţii apelează cel mai des. Sandra Alexiu, secretar general la Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie a explicat la RFI cum va arăta în practică noua dispoziţie. "Veniţi la mine şi vă consult. Constat că e posibil să aveţi o infecţie urinară. Vă recomand să faceţi uro-cultură, ca să ne lămurim dacă este infecţie urinară şi dacă da, cu ce vă pot trata. Vă chem la control peste două zile. După două zile, veniţi cu rezultatul de la urocultură. Este a doua consultaţie la acelaşi episod de boală, vă prescriu un antibiotic şi vă chem din nou la control peste încă cinci zile, să vedem cum staţi. Asta înseamnă că dacă nu vă simţiţi bine, veţi avea nevoie de o altă consultaţie, ori un alt antibiotic ori o consultaţie la un medic din specialitatea respectivă, de exemplu la un urolog şi atunci el trebuie să vă dea o trimitere. Eu v-o dau, dar nu v-o mai primeşte urologul din ambulator, decât cu plată, pentru că s-au făcut deja trei consultaţii", precizează Sandra Alexiu.

Deci de aici înainte, e pe bani. Reprezentanta medicilor de familie mai spune că norma de trei consultaţii e, cel mai probabil, aleasă arbitrar, din raţiuni pur financiare. Nu există argumente bazate pe practica medicală. Decizia e inclusă de altfel în noul contract-cadru pe anul 2010, un document realizat cu întârziere, fără consultarea medicilor şi care e subiect de dispută în instanţă între Colegiul Medicilor şi Casa Naţională de Asigurări.

Şi nu e singura măsură restrictivă. Tot pentru a reduce cheltuielile, Casa a impus o limită a consultaţiilor pe zi. Fiecare medic poate consulta gratuit un număr limitat de oameni. Nu contează boala, e tot o măsură bazată strict pe raţiuni financiare.

Cel care are nevoie de medic după ce plafonul zilnic a fost depăşit, plăteşte, indiferent ce boală are ori ce situaţie socială. Toate, pe fondul scumpirii medicamentelor şi al sistării tratamentelor gratuite pentru anumite boli, atrag atenţia pacienţii cu afecţiuni cronice.

Pe de altă parte, o altă decizie contestată de medici şi pacienţi începe să producă efecte. Dincolo de banii economisiţi prin restricţionarea accesului la serviciile medicale, Casa Naţională încearcă să obţină fonduri suplimentare din amenzi. Sunt verificaţi medicii de familie care au prescris concedii medicale şi pacienţii care beneficiază de ele. Deşi normele pentru aplicarea acestei legi nu există, controalele dau roade. 50 de milioane de lei în două săptămâni, după cum susţine reprezentanta medicilor de familie. Noua sancţiune e pentru bolnavii care nu sunt găsiţi acasă pe durata concediului medical.

Ioana Haşu, despre noile reguli pentru medici şi pacienţi.