Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Norul de cenuşă s-a întors

avion-poza-afp-doua-avioane-pista-unui-aeroport-20100510142401.jpg

Cursele aeriene, perturbate din nou de norul de cenuşă vulcanică (Foto : AFP).

Noi restricţii pentru avioane : norul de cenuşă vulcanică din Islanda va acoperi spaţiul aerian al ţării până marţi dimineaţă. Specialiştii meteo consideră că în următoarele 24 de ore nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi, din cauza norului.

Noi restricţii pentru avioane : norul de cenuşă vulcanică din Islanda va acoperi spaţiul aerian al ţării până marţi dimineaţă.

Specialiştii meteo consideră că în următoarele 24 de ore nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi, din cauza norului.

Aviaţia civilă anunţă că deocamdată nu se pune problema închiderii spaţiului aerian.

Perturbarea traficului aerian s-a extins duminică în sudul Europei, din Portugalia până în Germania, din cauza unui nor de cenuşă provenind de la vulcanul islandez a cărui erupţie a paralizat deja traficul aerian, la jumătatea lui aprilie.

Norul de cenuşă vulcanică a afectat, duminică, între altele, Croaţia, sudul Germaniei şi Austria.

Particulele de cenuşă pot afecta reactoarele avioanelor, determinând autorităţile să anuleze zboruri, ca o măsură de precauţie.

Potrivit Organizaţiei Europene pentru Navigaţie Aeriană, Eurocontrol, aproximativ 24.500 de zboruri au avut loc duminică, o scădere cu aproximativ cinci sute faţă de o zi de duminică normală.

Zborurile către regiunile afectate au fost anulate, legăturile transatlantice au fost afectate, iar avioanele au fost nevoite să-şi schime traiectoria, pentru a ocoli norul, determinând întârzieri.

Ioana Haşu, despre norul de cenuşă vulcanică.