Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O veste bună pentru Grecia?

o-veste-buna-grecia.jpg

O parte din datoria Greciei ar putea fi ştearsă.

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro şi alţi creanţieri publici ai Greciei, precum FMI şi BCE, se reunesc din nou luni la Bruxelles, pentru a treia oară în două săptămâni, pentru a încerca să ajungă la un acord privind vărsarea unui nou ajutor Atenei, în valoare de 44 de miliarde de euro.

Pierre Moscovici, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, a estimat duminică seară că "UE este foarte aproape privind soluţionarea cazului grecesc". Presa germană din week-end evocă această posibilă soluţie, dezminţită de un membru german din comitetul director al BCE.

Welt am Sonntag şi Der Spiegel afirmă că reprezentanţi ai zonei euro ar fi evocat lunea trecută la Paris cazul Greciei şi în particular, ştergerea unei părţi a datoriei acestei ţări. Fără să-şi citeze sursele, cele două publicaţii germane spun că la reuniunea cu uşile închise derulată acum o săptămână în capitala Franţei ar fi participat creditorii internaţionali ai Greciei, precum FMI şi BCE, dar şi ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Shäuble.

Pe masa discuţiilor, un singur subiect şi anume renunţarea celor din jur la o parte din datoria pe care trebuie să le-o plătească Atena în următorii ani. Renunţând de exemplu la jumătate din creanţele lor pe datoria Greciei, guvernele şi instituţiile din zona euro ar putea reduce datoria Atenei la 70% din PIB în 2020, faţă de 144%, fără nici o renunţare la datorie, scrie Der Spiegel.

Ideea este de a încuraja astfel Grecia să-şi respecte angajamentele, dar ipoteza merge şi în sensul dorit de FMI, instituţie care şi-ar dori o reducere a datoriei Atenei la un nivel suportabil. Der Spiegel mai spune că atât FMI, cât şi BCE ar fi ajuns la concluzia că o ştergere a datoriei greceşti este inevitabilă. Schäuble ar fi acceptat compromisul discutat la Paris zilele trecute, în ciuda Opoziţiei Guvernului german faţă de această idee.