Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oamenii de afaceri avertizează

Oamenii de afaceri privesc cu îngrijorare scena politică şi avertizează că prelungirea instabilităţii va afecta serios economia. Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, spune la RFI că politicienii ar trebui să lase armele şi să adopte măsuri de stimulare a economiei şi de recâştigare a încrederi mediului de afaceri.

De asemenea, politicienii trebuie să renunţe la declaraţii iresponsabile, cum au fost cele legate de deprecierea leului, spune Florin Pogonaru.

Este trist să constaţi cum s-au jucat politicienii din ambele tabere cu declaraţii privind cursul leului. În perioada aceasta sigur că a fost şi o influenţă a politicului românesc dar ea a fost minimă. Dacă s-ar fi uitat cum este cursul coroanei, cum este cursul forintului şi aşa mai departe, probabil că, ironic spun, ar fi constatat că ceea ce se întâmplă în România influenţează şi cursul valutelor din ţările înconjurătoare, după raţionamentul lor...Suntem într-o perioada extrem de agitată pentru Europa în care cursul leu-euro este pradă în primul rând frământărilor legate de zonele periferice ale Europei, în care situaţia Greciei nu este clară deloc şi, în consecinţă, vom fi văzuţi ca o ţară suspectă din cauza filalelor băncilor greceşti de la noi...Deci, în această perioadă mai mult decât oricând ar trebui să avem o clasă politică conştientă depericolele care pasc economia românească în general, în contextul european”, a explicat la RFI preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

În ceea ce priveşte relaţia cu FMI şi ceilalţi finanţatori internaţionali, Florin Pogonaru se arată mai degrabă optimist. El crede că FMI şi-a schimbat politica şi nu mai cere doar austeritate ci promovează ideea unor măsuri de creştere, context în care ar fi şanse ca fondul să accepte propunerile guvernului de la Bucureşti privind taxa pe valoarea adăugată.

 
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, intervievat de Lea Berzuc