Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama le dă republicanilor americani un ultimatum

În contextul iminent al intrării SUA în incapacitate de plată, preşedintele american Barack Obama a lansat un apel opoziţiei republicane: în cel mult 36 de ore trebuie găsită o soluţie. Conservatorii ar trebui, în opinia lui Obama, să prezinte un plan serios. În aceste condiţii, şi preşedintele ar fi dispus să facă o serie de compromisuri.

Congresul are acum ocazia unică “de a face ceva măreţ”, a spus Obama. O eşuare a negocierilor cu privire la ridicarea plafonului datoriei suverane ar însemna “o creştere de taxe pentru toţi”. Fără o soluţie de compromis între Casa Albă şi Congres, SUA vor intra în incapacitate de plată în mai puţin de trei săptămâni. Agenţiile de rating au ameninţat deja că, în acest caz, vor declasa titlurile de stat americane care sunt cotate cu calificativul maxim AAA în prezent.

Obama a mai precizat că este încurajator consensul între democraţi şi republicani, care sunt de acord că acest scenariu trebuie evitat. Dar nu trebuie să lase ziua de 2 august să se apropie ameninţător pentru găsirea unei soluţii practice.

Preşedintele s-a arătat dispus să facă şi el compromisuri dacă opoziţia conservatoare va prezenta un plan serios de ieşire din criză. Obama doreşte adoptarea unui pachet de austeritate pentru reducerea datoriei prin reducerea de cheltuieli publice şi creşterea taxelor pentru persoanele cu venituri mari. “Evident că realizarea unui asemenea plan va fi dificilă”, a recunoscut însă şeful de la Casa Albă în contextul opoziţiei masive din partea conservatorilor.