Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofertă uriaşă în lumea petrolului

oferta-uriasa-lumea-petrolului.jpg

Rosneft vrea să cumpere cota BP din compania comună TNK-BP.

Numărul unu rus al ţiţeiului, Rosneft, a propus peste 25 de miliarde de dolari gigantului britanic BP, ca să-i cumpere cota din firma comună TNK-BP, pe care o deţin cele două societăţi.

În cazul în care Rosneft reuşeşte să răscumpere cota BP, acest lucru ar da naştere celui mai mare producător mondial de petrol cotat la Bursă. Ansamblul ar totaliza o producţie de peste patru milioane de barili pe zi, adică circa 40% din producţia Rusiei şi mult mai mult decât actualele firme similare cotate la Bursă, precum PetroChina sau ExxonMobil.

Pe primele locuri, dar necotate la Bursă vor continua să domnească însă companii suverane, precum Saudi Aramco. TNK-BP este al treilea producător de ţiţei din Rusia şi este deţinut la paritate de britanicul BP şi consorţiul unor miliardari ruşi botezat AAR.

Creat în 2003, TNK-BP este însă confruntat de un an şi jumătate cu un conflict intern declanşat de acţionarii lui AAR. BP ar fi deci mulţumit să scape de cotele sale, contra unei sume între 25 şi 28 de miliarde de dolari, avansate de presa anglo-saxonă, precum Dow Jones Newswires şi Financial Times.

La discuţiile care au precedat finalizarea acestei posibile afaceri ar fi participat pe lângă patronii de la Rosneft şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Cu alte cuvinte, notează analiştii, finalizarea operaţiunii ar întări şi mai mult controlul Kremlinului asupra sectorului energetic rus.