Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Om de afaceri belgian: Nu e logic să fie atâţia miniştri în Guvernul Ponta!

om-afaceri-olandez-nu-e-logic-sa-atatia-ministri-guvernul-ponta.jpg

Mediul de afaceri aşteaptă stabilitate de la Guvernul Ponta II (Foto: www.gov.ro).

Oamenii de afaceri străini din România aşteaptă de la noul Guvern o stabilitate mai mare. "Nu vrem schimbări drastice, nu vrem o legislaţie foarte schimbată", declară într-un interviu la RFI Jan Glas, om de afaceri belgian, membru în comitetul director al Camerei de Comerţ Olandeze din România. El mai spune că "nu e logic" să fie atâţia miniştri în Guvernul Ponta, că infrastructura este ceva "dureros" pentru ţară şi că impozitele sunt "prea multe şi prea mari".

Jan Glas cere stabilitate de la Guvernul Ponta II: "Speranţa mare pentru mine şi cred pentru noi este stabilitatea, asta însemnând că ne concentrăm asupra economiei, fără să intrăm într-o luptă politică, aşa cum am văzut anul trecut. Nu vrem schimbări drastice, nu vrem o legislaţie foarte schimbată. Mediul de business vrea o stabilitate şi asta-i cel mai important pentru noi".

Omul de afaceri spune că infrastructura este "ceva dureros" pentru România şi că problema se va remedia în 20 de ani: "Această ţară va deveni în viitor, clar, o ţară de export de bunuri, va fi o ţară unde se produce mai mult decât se importă. Pentru a ajunge acolo, e clar că trebuie să promovăm investiţii şi să promovăm industriile de producţie şi acolo avem două elemente slabe. Una este infrastructura, ceva dureros pentru România, în ultimii 20 de ani. Asta sper că se va remedia în următorii 20 de ani, să fim realişti, nu se face asta într-un Guvern, infrastructura şi acolo mă refer mai mult la autostrăzi şi drumurile. Al doilea punct, poate acolo putem să lucrăm mai atent şi mai repede, este partea fiscală pentru tot ce semnifică salarii. Salariile sunt foarte interesante pentru investitori în România, dar totuşi, când ne uităm la câte impozite există pe partea asta, nu suntem competitivi în comparaţie cu alte ţări din jurul nostru".

Jan Glas se plânge că "impozitele sunt prea multe, prea mari şi mult prea birocratice, dar dacă ne uităm câte declaraţii şi câte semnături şi câte ştampile are de pus un administrator dintr-o firmă în România pe partea de salarii, este ceva de neimaginat. Fiecare Guvern spune că va lucra la birocraţie, va face viaţa mai uşoară pentru oamenii care au o firmă, dar acolo e foarte mult de făcut. Taxele sunt prea mari. Nu se poate ca pentru fiecare sută de euro dată cuiva, să mai adăugăm cel puţin 70 de euro în impozite!".

Guvernul Ponta II e prea mare, lucru ilogic, raportat la populaţia ţării, crede omul de afaceri belgian: "Puţin cinic vorbind, este o cifră normală, când vedem câţi parlamentari avem! Bineînţeles că este prea mult, e clar, să ai aproape 26 de miniştri. Nu este logic pentru o ţară cu abia 19 milioane de locuitori! Eu nu aş avea nici o problemă cu 26 de miniştri, dacă se făcea ceva şi cu ceilalţi bugetari sau funcţii din stat care nu întotdeauna sunt de interes pentru noi, români sau noi, străini, investitori în această ţară".

 
Jan Glas, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Guvernul Ponta II