Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS : Virusul aviar poate suferi o mutatie

Purtatorul de cuvant pentru gripa aviara al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Gregory Hartl spune la RFI ca virusul H5N1 poate suferi o mutatie si poate deveni inalt patogen pentru om.

Autoritatile fac tot posibilul sa eradicheze focarul de gripa aviara aparut la Murighiol in judetul Tulcea.
Mostrele au fost trimise la un laborator de specialitate din Marea Britanie. Bucurestiul a notificat intre timp si Comisia Europeana in privinta aparitiei virusului H5N1.
La randul sau, purtatorul de cuvant pentru gripa aviara al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Gregory Hartl (audio) spune la RFI ca romanii ale caror pasari de curte au murit nu trebuie sa le atinga, iar daca o fac totusi, sa se spele foarte bine pe maini ulterior.
Gregory Hartl mai precizeaza ca virusul poate suferi oricand o mutatie.
“Atat timp cat virusul H5N1 ramane in populatia animala, exista intotdeauna posibilitatea ca virusul sa fie transmis de la animal la om. Cat timp e prezent virusul, el poate suferi o mutatie, se poate transforma intr-un virus inalt patogen pentru om. Deci, in mod sigur, atata timp cat virusul exista in populatii animale din diverse tari, ne preocupa si cum este afectat omul.
Daca pasarile respective au murit din cauza virusului H5N1, atunci trebuie sa fii foarte atent cum manevrezi pasarea. Autoritatile ofera recomandari despre cum sa indepartezi pasarile suspectate ca au murit de gripa aviara.
Noi spunem ca daca o persoana mananca un pui care a avut H5N1, atat timp cat gatesti carnea complet, deci nu e cum s-ar spune “in sange”, atunci virusul este omorat.
E intotdeauna mai sigur sa nu atingi o pasare moarta, daca e suspectata ca a murit din cauza virusului H5N1. Cu siguranta, daca o persoana atinge totusi o pasare de acest gen, trebuie sa se spele bine pe maini, sa se curete si sa fie atenta daca ii apar anumite simptome”, conchide expertul OMS. (CR - 11/29/2007;13.30h)