Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU: Preţurile alimentelor ating un nivel record

Preţurile alimentelor la nivel mondial au atins un nou record în luna ianuarie,  potrivit FAO - Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU.

În plus, recentele fenomene meteo extreme ar putea contribui la creşterea în continuare a costului mâncării, avertizează organizaţia mondială.

 Preţurile alimentelor sunt în creştere pentru a şaptea luna consecutiv. Indicele global, care urmăreşte preţurile unor produse precum cereale, ulei, lactate, carne şi zahăr, a crescut cu 3,4 la sută  în ianuarie 2011 faţă de decembrie 2010. Indicele ONU  s-a cifrat, în medie, la 230,7 puncte în ianuarie, în creştere de la 223,1 puncte în decembrie. 

Practic a fost depăşit recordul anterior atins în iunie 2008, în timpul crizei alimentare, când indexul a fost de 224,1 puncte.

 Atunci, preţurile prea mari au provocat revolte în unele ţări. De altfel acest lucru a fost confirmat şi de preşedintele francez  Nicolas Sarkozy, care  prezentând principalele obiective ale Franţei, aflată în acest an la preşedinţia G20, a declarat că preţurile mărfurilor agricole au depăşit recent vârfurile istorice care au cauzat revolte în 2008.

Sarkozy  a cerut la sfârşitul lunii trecute o discuţie deschisă în cadrul G20 privind reforma monetară şi reglementarea pieţelor de mărfuri, subliniind că majorarea preţurilor la alimente ar putea cauza revolte în ţările sărace, transmite Reuters, citat de Mediafax.

 "Dacă nu luăm măsuri riscăm revolte pentru hrană în cele mai sărace ţări şi un impact foarte nefavorabil asupra creşterii economice globale. Când vor avea loc revolte pentru hrană va exista vreun stat de la masa G20 care va putea spune că nu îl interesează? Nu văd această posibilitate", a afirmat preşedintele Franţei.

 Sarkozy a reiterat totodată necesitatea itnroducerii unei taxe pe tranzacţiile financiare internaţionale.

Şi ONU anticipează o perioadă de volatilitate a preţurilor alimentelor şi probleme de aprovizionare, la nivel mondial, din cauza unor factori precum condiţiile meteo nefavorabile.

Este o problemă foarte serioasă pentru întreagă lume. Dacă oamenii nu au ce mânca, au doar trei opţiuni, se pot revolta, pot migra sau pot muri. Avem nevoie de un plan de acţiune mai bun", a declarat directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU, Josette Sheeran, citat de Reuters.

ONU consideră că statele lumii ar trebui să abordeze foarte serios problema asigurării surselor de alimente.

Organizaţia pentru Alimente şi Agricultura a ONU a avertizat, joi, că preţurile alimentelor au atins niveluri record în ianuarie iar recentele fenomene meteo extreme ar putea contribui la creşterea costului mâncării, problemă care deja creează tensiuni în Orientul Mijlociu.