Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ordonanţa privind creditele ar putea provoca discriminări

banca-oameni-ghiseu.jpg

Ordonanţa privind creditele încaieră băncile cu clienţii lor.

Dacă ordonanţa privind creditele nu se va aplica decât creditelor noi, nu şi celor vechi, se va produce o discriminare serioasă, împotriva căreia clienţii băncilor se vor putea plânge la Curtea Europeană de Justiţie. Iată ce spune la RFI expertul Centrului Român pentru Politici Europene, Claudia Silaghi.

Chiar dacă, teoretic, legile nu se aplică retroactiv, dacă astfel se provoacă încălcarea principiului non-discriminării, Curtea poate cere Comisiei Europene să le revizuiască, spune Claudia Silaghi.

Clienţii băncilor au avertizat că vor cere sesizarea Curţii Constituţionale, dacă Ordonanţa 50 nu se va aplica tuturor creditelor. Motivul : ar apărea astfel o puternică discriminare, contrară legii fundamentale.

Ordonanţa privind creditele

Claudia Silaghi, expert CRPE

AscultăDownload

Clienţii nemulţumiţi ai băncilor vor să apeleze la parlamentari sau Avocatul Poporului, pentru a contesta la Curtea Constituţională decizia deputaţilor din Comisia de Buget.

"Este pur şi simplu o etapă în desfăşurarea unui proces, pentru că după ultima şedinţă era oarecum previzibilă această atitudine a unor deputaţi prezenţi în această comisie. Mai departe o să începem şi noi acţiunile noastre, prin intermediul dumneavoastră, cu ajutorul altor deputaţi sau chiar al Avocatului Poporului să contestăm la Curtea Constituţională acest proiect de lege şi mai ales acest articol, care spune că prevederile acestei ordonanţe nu se aplică contractelor în derulare", declară un reprezentant al clienţilor nemulţumiţi ai băncilor, Silviu Adăscăliţei.