Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ordonanţa privind creditele nu se aplică retroactiv

banca-ghisee.jpg

Băncile primesc o veste bună de la Camera Deputaţilor : OUG 50 nu se aplică retroactiv.

Deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au decis: ordonanţa privind creditele populaţiei nu se va aplica decât contractelor încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ. Cu alte cuvinte, contractele deja încheiate nu vor fi afectate în nici un fel.

E vorba de documentul prin care Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului a încercat să elimine mai multe prevederi considerate abuzive în contractele de creditare.

Decizia comisiei mai trebuie aprobată şi de plenul Camerei Deputaţilor. Măsura e primită cu aplauze de bancheri şi cu dezamăgire de clienţii nemulţumiţi.

Ordonanţa privind creditele

Adrian Paraschiv, reprezentant al clienţilor băncilor

AscultăDownload

Adrian Paraschiv, unul dintre reprezentanţii clienţilor spune la RFI că speră ca ordonanţa să nu treacă. În caz contrar, clienţii vor merge mai departe în instanţă, precizează Paraschiv.

Clienţii nemulţumiţi ai băncilor vor să apeleze la parlamentari sau Avocatul Poporului, pentru a contesta la Curtea Constituţională decizia deputaţilor din Comisia de Buget.

"Este pur şi simplu o etapă în desfăşurarea unui proces, pentru că după ultima şedinţă era oarecum previzibilă această atitudine a unor deputaţi prezenţi în această comisie. Mai departe o să începem şi noi acţiunile noastre, prin intermediul dumneavoastră, cu ajutorul altor deputaţi sau chiar al Avocatului Poporului să contestăm la Curtea Constituţională acest proiect de lege şi mai ales acest articol, care spune că prevederile acestei ordonanţe nu se aplică contractelor în derulare", declară de partea sa un alt reprezentant al clienţilor nemulţumiţi ai băncilor, Silviu Adăscăliţei.