Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris, Berlin şi Roma sunt decise să "garanteze perenitatea euro"

paris-berlin-roma-sunt-decise-sa-garanteze-perenitatea-euro.jpg

Summit Sarkozy-Merkel-Monti, pe tema crizei datoriilor din zona euro

"Suntem hotărâţi să lucrăm împreună pentru a sprijini euro", spune preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. El a făcut declaraţia joi, după o reuniune la Strasbourg, cu premierul italian, Mario Monti şi cancelara germană, Angela Merkel. Franţa şi Germania vor face propuneri pentru modificarea tratatelor europene, pentru o mai bună guvernanţă a zonei euro. Modificările nu vor viza BCE.

Germania, Franţa şi Italia sunt determinate să "garanteze perenitatea euro", afirmă Nicolas Sarkozy.

Cele trei ţări sunt perfect conştiente de gravitatea situaţiei, mai declară preşedintele francez, care se referă la criza datoriilor din zona euro.

Parisul şi Berlinul vor face "propuneri pentru modificarea tratatelor", precizează Nicolas Sarkozy.

Cancelara germană, Angela Merkel, subliniază că modificarea tratatelor nu va avea nimic de-a face cu statutul şi rolul Băncii Centrale Europene (BCE).

Pe de altă parte, Franţa şi Germania au încredere în liderii BCE şi se vor abţine de la a le cere ceva, spune liderul de la Palatul Elysee, Nicolas Sarkozy.

Reuniunea Sarkozy-Merkel-Monti vine pe fondul divergenţelor dintre Franţa şi Germania privind rolul pe care ar trebui să-l joace Banca Centrală Europeană, în criza datoriilor din zona euro. Parisul ar vrea o implicare a BCE, în timp ce Berlinul nici nu vrea să audă de aşa ceva.

De partea sa, premierul italian, Mario Monti, confirmă după întâlnirea cu Sarkozy şi Merkel că vrea să atingă echilibrul bugetar în Italia în 2013. Viabilitatea finanţelor publice presupune o creştere economică, mai declară noul şef al Guvernului de la Roma.