Parlamentarii eleni hotărăsc soarta Greciei

Guvernul de coaliţie din Grecia a aprobat vineri noapte planul de austeritate cerut de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea deblocării unui nou ajutor care să permită Atenei să evite falimentul. Agenţia de ştiri ANA anunţă că Executivul de la Atena a aprobat cu unanimitate măsurile de austeritate, care urmează să fie supuse duminică votului Parlamentului.

 

Decizia guvernului elen vine dupa ce vineri au avut loc la Atena confruntări violente între manifestanţi şi poliţie cu ocazia unui miting al sindicatelor faţă de măsurile de austeritate.

În aceste condiţii, vineri trei dintre cei patru membri ai Guvernului grec care fac parte din formaţiunea de extremă-dreapta Laos au demisionat. Asta după ce liderul partidului, Georges Karatzaferis, a declarat că nu va vota planul de austeritate cerut în schimbul împrumutului extern de 130 de miliarde de euro.

Noul plan de austeritate - care prevede,  printre altele, o scădere de circa 20% a salariului minim, reduceri ale pensiilor şi desfiinţarea rapidă a 15.000 de locuri de muncă în sectorul public - a fost negociat timp de trei săptămâni între politicienii greci şi reprezentanţii instituţiilor internaţionale. El va fi supus duminică votului Parlamentului.

Pe de altă parte, sindicatele din Grecia au anunţat, încă dinaintea încheierii acordului, că urmează să organizeze o nouă grevă de 48 de ore, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate.