Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul European cere un plan de ieşire din criză

parlamentul-european.jpg

Parlamentul European cere un plan de ieşire din criză

O dezbatere aprinsă a vut loc miercuri 14 septembrie la Strasbourg unde deputaţii europeni au cerut Comisiei Europene un plan de ieşire din criza economică actuală. Ei au estimat că problema trebuie să-şi găsească o soluţie în interiorul instituţiilor europene şi nu în capitale.

Statele membre ale UE acţionează individualist de la începutul crizei economice şi mai ales în ultimele săptămâni de când situaţia s-a înrăutăţit din nou.

Franţa şi Germnia au propus în vară o remodelare a gestiunii zonei euro care ar ieşi de sub incidenţa instituţiilor europene şi ar fi decisă în primul rând de capitale şi nu mereu în spirit comunitar.
De aceea Guy Verhofstadt, şeful liberalilor europeni i-a cerut Comisiei Europene să-şi reia dreptul de iniţiativă şi să propună o strategie de ieşire din criză.
Strategia ar trebui bazată pe cele patru linii directoare pe care UE le-a analizat deja.  Acestea ar umple lacunele instituţionale ale zonei euro şi ar consolida stablitatea monedei unice.
 
Pentru Verhofstadt lipsa unei armonizări fiscale este o problemă majoră întrucât spiritul egoist al capitalelor a câştigat astfel în fata spiritului de solidaritate comunitar. Ideile liberalului Verhofstadt îşi găsesc un ecou de partea grupului ecologiştilor.
« Ni se spune de la o vreme că ne aflăm în plin naufragiu, de ce nu au fost ascultate apelurile Parlamentului European pentru mai mult spirit european ? »  a declarat copresedinta ecologiştilor Rebecca Harms.
 
Ea a pus apoi la îndoială voinţa Comisiei Europene de a se ocupa de acest dosar ca şi dorinţa UE în general de a se scutura şi de a ieşi din criză.
Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso afirmase totuşi că o soluţie interguvernamentală, adică stabilită între capitale fără acordul Bruxelles-ului nu a mers şi nu va merge niciodată. 
Dar pentru ecologişti, UE se confruntă acum cu lipsa voinţei politice de a acţiona unitar şi nu separat şi de a salva cu adevărat zona euro care până nu de mult, era mândria Europei Unite.