Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pedepse pentru deturnări de fonduri europene

euro-bancnote-imprastiate-20101029150821.gif

Prejudiciu de 14 milioane de euro, în opt ani, din deturnări de fonduri europene.

Trei primari de comune şi mai mulţi reprezentanţi de firme au fost condamnaţi penal, pentru fraudarea fondurilor europene. Deciziile sunt definitive, iar cei condamnaţi vor merge la închisoare. În funcţie de caz, prejudiciile stabilite variază de la câteva sute de euro, până la circa o sută de mii de euro. Pedepsele constau în închisoare de cel mult patru ani.

Trei primari de comune şi mai mulţi reprezentanţi de firme au fost condamnaţi penal, pentru fraudarea fondurilor europene. Deciziile sunt definitive, iar cei condamnaţi vor merge la închisoare.

În funcţie de caz, prejudiciile stabilite variază de la câteva sute de euro, până la circa o sută de mii de euro. Pedepsele constau în închisoare de cel mult patru ani.

În total, în opt ani, prejudiciile totale în dosarele penale pe proiecte cu fonduri europene soluţionate de DNA depăşesc 14 milioane de euro.

Între condamnaţi este Vasile Baicu, primar al comunei Horia, judeţul Neamţ, Cornel Miculescu, primar al comunei Secaş din jud. Timiş şi Ion Horhat, primar al comunei Jidvei, judeţul Alba.

Condamnată este şi Maria Stoian, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Ea a primit trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru deturnare de fonduri şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. Rezultatul a fost obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.

Mai mulţi reprezentanţi de firme private din întreaga ţară au avut aceeaşi soartă. Procesele au durat, în medie, doi ani.

 
Ioana Haşu, despre deturnări de fonduri europene.