Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petrolul ar putea scumpi alimentele în România

fermieri-tractor-camp.jpg

Fermierii ar putea primi noi subvenţii pentru motorină.

Scumpirea petrolului la nivel mondial riscă să afecteze agricultura românească, iar alimentele s-ar putea scumpi şi ele, spune la RFI ministrul de resort, Valeriu Tabără. El anunţă însă că fermierii români vor fi ajutaţi de Guvern, dacă va fi cazul.

Agricultorii ar putea primi subvenţii în plus la motorină, dacă scumpirea petrolului va fi de lungă durată, precizează Valeriu Tabără.

"Eu cred că scumpirea combustibililor care se folosesc în agricultură şi în special a motorinei, că aici este problema numărul unu este o chestiune care preocupă întreaga Europă. Agricultura României, în care resursele financiare sunt mai limitate decât în alte state poate să fie afectată de această scumpire", spune ministrul Agriculturii.

El întrevede "influenţe negative", dacă scumpirea continuă. "Dacă această scumpire este pe durată lungă, e clar că poate avea influenţe negative în costurile producţiei şi sigur, reflectat apoi în preţurile produsului finit", continuă demnitarul.

Tabără nu exclude noi subvenţii pentru acciza la motorină : "Noi subvenţionăm şi în acest an, avem prins în buget subvenţionarea accizei la motorină, dar în cazul creşterii preţului în continuare, cred că e necesară şi o altă intervenţie în plus, un alt element în plus de susţinere, poate chiar o anumită parte din preţul motorinei, dar e o chestiune pe care eu am pus-o în discuţie şi care în mod sigur va fi abordată în zilele următoare, dacă fenomenul respectiv continuă".

 
Valeriu Tabără, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scumpirea petrolului