Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Piaţa europeană a jocurilor de noroc online, în vizorul CE

CE vrea să afle situația exactă de pe piaţa jocurilor de noroc online din UE. Jocurile de noroc pe internet sunt în plină ascensiune în toate statele Uniunii Europene. 

În prezent există în jur de 15.000 de pagini de internet dedicate acestor jocuri de noroc în condiţiile în care  veniturile anuale totale înregistrate de acest sector în 2008 au depăşit 6 miliarde de euro și se preconizează că această sumă se va dubla în următorii doi ani.

Reglementările diferă de la un stat membru la altul, existând norme diferite pentru acordarea licențelor, pentru serviciile online conexe, plățile, obiectivele de interes public și combaterea fraudei.

Consultând toţi actorii implicaţi, Comisia Europeană speră să-şi poată face o imagine de ansamblu asupra modului în care sunt reglementate aceste activităţi în spaţiul comunitar dar mai vrea să stabilească dacă drepturile consumatorilor sunt respectate.

Propunerile sunt aşteptate până pe 31 iulie - abia după aceea se va putea decide dacă este necesar să se adopte, și sub ce formă, măsuri în acest domeniu la nivelul UE.

În acest context, comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier, a dat asigurări că această consultare „nu vizează liberalizarea pieței, ci garantarea faptului că piața serviciilor de jocuri de noroc online din UE este bine reglementată pentru toată lumea”.

Expansiunea acestui sector trebuie să meargă mână în mână cu voința de a-i proteja pe jucători, în special pe cei minori, și de a garanta că oferta de servicii de acest gen din UE este fiabilă și bine reglementată a mai explicat oficialul european.

La capitolul  protecția consumatorilor, consultarea vizează strângerea de informații cu privire la patologia jucătorilor și la dependență, precum și la măsurile luate pentru a proteja jucătorii și pentru a preveni sau limita aceste probleme. Un alt aspect esențial este modalitatea de a asigura protecția minorilor și altor grupuri vulnerabile. Aspectele abordate sunt legate de promovarea și comercializarea jocurilor de noroc online și de sistemele existente de identificare a clienților, atât în momentul deschiderii unui cont, cât și în momentul efectuării plăților.

În UE există o piaţă importantă de servicii ilegale de jocuri de noroc online. Se estimează că, pentru fiecare pagină de internet autorizată de jocuri de noroc online din lume, există cel puțin cinci pagini de jocuri de poker sau pariuri sportive online neautorizate. O piață ilegală transfrontalieră este accesibilă în prezent consumatorilor, cauzată fie de toleranța de facto, fie de lipsa aplicării eficace a legislației. 

 
Anca Năstase şi Andreea Orosz