Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Piaţa grâului, afectată de situaţia din Egipt

grau.jpg

Piaţa grâului suferă, din cauza turbulenţelor din Egipt.

Analiştii avertizează că situaţia din Egipt şi celelalte proteste din regiune vor provoca turbulenţe importante pe piaţa produselor alimentare, inclusiv pe piaţa grâului.

Deocamdată, tendinţa pe piaţa grâului a fost de scădere. Tot mai multe ţări, însă, aflate sub influenţa evenimentelor din Egipt, dar şi a inundaţiilor din Australia tind să-şi refacă stocurile de grâu, ceea ce va împinge preţurile în sus.

Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri urgente, pentru a ţine pasul cu aceste evoluţii şi ar trebui să se asigure cu stocuri de grâu şi să elimine taxele de import. Iată ce spune la RFI secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

El precizează că Uniunea Europeană se mişcă foarte greu, din păcate, precum "un mamut" şi riscă să fie luată prin surprindere.

"Politica de la Bruxelles va fi capitală pentru Europa şi România nu mai este o ţară care poate să-şi închidă graniţele, care poate să facă anumite politici. Deci cei 27, Consiliul de Miniştri şi comisarul pentru Agricultură trebuie să ia nişte decizii capitale. După părerea mea, ar trebui să avem stocuri de siguranţă impuse, care să ne ajungă măcar de la un an la altul. Dacă lăsăm pur şi simplu circulaţia asta a pieţelor, ea ne va spune unde am greşit în acest an, pentru că lucrurile nu stau deloc bine. Noi facem recomandări, dar e un mamut care se mişcă foarte greu, în comparaţie cu piaţa", explică Rădulescu.

 
Adrian Rădulescu, în dialog cu Lea Berzuc