Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PIB-ul României creşte, consumul revine

sectorul-constructiilor-inregistrat-o-usoara-crestere-foto-reuters.jpg

Şi sectorul construcţiilor a înregistrat o uşoară creştere. Foto: Reuters

Semne bune pentru economia românească: cifrele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că Produsul Intern Brut a crescut în al treilea trimestru cu 4,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de trimestrul II al acestui an, PIB-ul a crescut de asemenea cu 1,8%.

De unde acest avans şi ce perspective există pentru ca redresarea să continue în acelaşi ritm?

Cel mai important avans comparativ cu trimestrul III al anului trecut l-a cunoscut agricultura: creşterea a fost de peste 22 de procente. Şi sectorul construcţiilor a progresat cu 6,9%, în timp ce creşterea în industrie a fost cu 5,9 procente mai mare în trimestrul III al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi cererea internă şi-a revenit, crescând cu 5,1%.

Efectul negativ: Deficit comercial sporit

Totuşi, Institutul Naţional de Statistică spune că revenirea consumului a avut şi aspecte negative: importurile au crescut mai puternic decât exporturile, adâncind deficitul comercial.

Per total, în primele nouă luni ale acestui an, creşterea Produsului Intern Brut a fost de 2,7 procente în termeni reali, PIB-ul fiind evaluat la 388 de miliarde de lei. Nu este mult, dar nici puţin… Ceea ce contează este semnalul, spune la RFI analistul economic Constantin Rudniţchi.

"Această creştere e mai mult o creştere de imagine, în sensul că, în acest moment de criză pentru multe ţări europene, o creştere de acest nivel pentru România este un semnal pozitiv pentru investitori, pentru agenţiile de rating, pentru administraţie. Dar ea ar putea fi înşelătoare pentru că acest tip de creştere nu se regăseşte, paradoxal, spre exemplu, într-o creştere substanţială a veniturilor bugetare, ceea ce înseamnă că există în continuare o zonă de economie gri sau economie neagră în care se scurge creşterea. Şi sigur că acest lucru este dat chiar de faptul că agricultura, după cum bine ştim, este destul de puţin fiscalizată."

Pentru 2012, creşterea economică a României a fost revizuită în scădere la 2%, de la 3,5%, în condiţiile în care, potrivit FMI, ţara va resimţi problemele cu care se confruntă economia europeană.

Economia Zonei Euro şi cea a Uniunii Europene au înregistrat în trimestrul al III-lea o creştere de numai 0,2 procente, faţă de trimestrul al doilea. Comparativ cu intervalul similar din 2010, Produsul Intern Brut a urcat cu 1,4% atât în Zona Euro, cât şi la nivelul Uniunii Europene. Noul preşedinte al Băncii Centrale Europene a anticipat că Zona Euro va intra într-o recesiune moderată spre sfârşitul anului, pe fondul extinderii crizei datoriilor suverane.

Lea Berzuc: PIB-ul României creşte, consumul revine