Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât pierde economia României din cauza conflictului din Libia?

ionescu-mihai-seful-aneir.jpg

Şeful ANEIR, Mihai Ionescu

Războiul din Libia afectează şi economia românească. Importurile şi exporturile din respectiv către Libia sunt blocate din cauza intervenţiei militare internaţionale. Şeful ANEIR, Mihai Ionescu spune la RFI că importul de petrol libian este afectat.

România exportă cereale, ţevi şi echipamente industriale în Libia.

Şeful Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu precizează că piaţa românească este afectă în special de blocajul importurilor de petrol libian.

"Totul este blocat, vă daţi seama, petrol nu mai curge o picătură de acolo", afirmă Ionescu.

Libia

Mihai Ionescu, ANEIR

AscultăDownload

"Am avut anul trecut un volum de export pe Libia de aproape 60 de milioane de euro, în creştere cu 42% faţă de 2009", spune el.

De la izbucnirea conflictelor, multe companii româneşti, mai ales din domeniul petrolier, printre care Rompetrol sau Petroconsult au fost nevoite să-şi suspende activitatea din zonă şi să-şi aducă angajaţii în ţară.

În total, România are de recuperat din Libia peste 60 de milioane de dolari: 45,568 milioane de dolari şi 22,93 milioane de dinari libieni (circa 18,12 milioane de dolari). Aceste sume provin din operaţiuni de comerţ exterior şi cooperare economică derulate înainte de 31 decembrie 1989, potrivit Evenimentului Zilei, care citează date furnizate de Ministerul de Finanţe.