Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pogonaru, despre cazul InterAgro: Nu avem curajul să definim politici industriale transparente

Statul român trebuie să aibă curajul de a defini politici industriale, cu preţuri preferenţiale pentru anumite sectoare, dar totul trebuie făcut transparent, nu pe ascuns. Iată cum comentează la RFI preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, cazul InterAgro.

Florin Pogonaru e de părere în contextul scandalului Romgaz că "marea noastră problemă este că mai ales la nivelul politicilor economice nu avem curajul de a defini politici industriale. Ţara asta trebuie să-şi definească politici industriale, să spună "sectorul de îngrăşăminte este un sector prioritar, sectorul aluminiului este un sector prioritar, sectorul metalurgicii este un sector prioritar" şi aşa mai departe. Odată ce ai definit politici industriale, trebuie în mod transparent să spui ca atare că preţul gazelor sau preţul energiei electrice vor fi preferenţiale, în condiţii în care, sigur, se discută şi cu Uniunea Europeană, dar vor fi preferenţiale pentru toţi jucătorii din acel sector".

Scandalul Romgaz

Florin Pogonaru, preşedinte AOAR

AscultăDownload

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, crede că România face două greşeli: "Este o mare greşeală politică faptul că nu ne asumăm să declarăm politici industriale preferenţiale pentru anumite sectoare, unde avem avantaje comparative şi a doua greşeală e că o facem uneori pe ascuns şi dacă o facem numai în favoarea unor jucători dintr-un sector, acest lucru este grav".

În total, 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ANRE sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat miercuri Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Printre cei implicaţi în acest dosar se află şi Ioan Niculae, acţionar majoritar la InterAgro, companie care ar fi primit gaze la preţuri preferenţiale.