Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pogonaru : "Trebuie luate măsuri coerente anti-criză"

200905-12380.jpg

Pogonaru : "Trebuie luate măsuri coerente anti-criză"

"România încă nu a simţit cu adevărat efectele crizei economice".
Iată ce spune la RFI preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din
România, Florin Pogonaru.

"România încă nu a simţit cu adevărat efectele crizei economice". Iată ce spune la RFI preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru (audio).

"În mod clar criza există şi e din ce în ce mai severă. Cred că încă nu i-am simţit efectele. Cred că încă firmele româneşti consideră că pot trăi din rezervele acumulate după doi sau trei ani foarte buni", spune Florin Pogonaru.

Premierul şi guvernatorul BNR spuneau recent că există motive să fim optimişti, pentru că economia şi-ar putea reveni spre sfârşitul anului. "Decidenţii politici şi bancari au datoria să fie optimişti. Avem destui pesimişti de serviciu ca inclusiv decidenţii să fie pesimişti. Cert este că, da, este fără discuţie o parte de adevăr în aceste afirmaţii. Căderile în lunile ianuarie - martie au fost masive, au fost scăderi de vânzări, de cifre de afaceri, de 40-45%. În ultimele luni nu mai sunt asemenea scăderi, ele sunt undeva pe la 20%, poate chiar 10%, deci în mod cert, situaţia se îmbunătăţeşte, dar este mult sub nivelul similar din anul trecut. 20% sub nivelul de anul trecut înseamnă foarte mult pentru o serie de firme", afirmă preşedintele AOAR.

"Simţim nevoia de definire a unor lucruri şi acţionat coerent. Dacă declarăm că principala problemă a crizei este cea legată de şomaj - şi este şi va fi - atunci de ce creştem CAS-ul cu 3,3% ? Trebuie să fim consecvenţi. Vrei să reduci şomajul, dar pe de altă parte, creşti taxele pe muncă, deci îl stimulezi pe angajator să taie din forţa de muncă în continuare. Deci trebuie măsuri coerente, nu măsuri care să îndrepte nu ştiu ce greşeli din trecut. Trebuie acţiune. Până acum am văzut numai nişte lucruri foarte, foarte timide şi multă discuţie", declară preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru.

Produsul Intern Brut s-a contractat în primul trimestru al acestui an cu peste şase procente faţă de perioada similară din 2008. (CR - 25 mai 2009;11.20h)

Pogonaru : "Trebuie luate măsuri coerente anti-criză"