Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta: Angajamentele cu Troica nu vor fi afectate de criza politică

Premierul Victor Ponta şi ministrul de finanţe Florin Georgescu s-au întâlnit, marţi, cu Troica finanţatorilor externi pentru a discuta despre criza politică din România, despre consecinţele ei şi despre măsurile necesare pentru a le diminua. Şeful guvernului le-a oferit asigurări reprezentanţilor FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că impactul conflictului politic va fi unul redus deoarece cabinetul său nu intenţionează să se abată de la acordul preventiv încheiat cu cele trei instituţii financiare.

“Toate angajamentele asumate în acordul preventiv vor fi respectate”, a promis premierul Victor Ponta. El precizează că ţintele macroeconomice vor fi respectate, în special ţinta de deficit bugetar, la fel şi angajamentele privind listarea la bursă a unor pachete de acţiuni deţinute la companiile de stat sau privatizarea Oltchim şi a Cuprumin.
Întrebat dacă nu cumva o parte dintre măsurile propuse de guvern nu riscă să supere FMI, premierul Victor Ponta s-a eschivat. Concret, şeful guvernului spune că nu a pus încă pe masa negocierilor propunerea privind reducerea TVA la produsele de bază la nouă procente şi că o va face din toamnă, când ar urma să fie prezentat bugetul pe anul viitor. Un singur lucru e cert: această măsură nu se va aplica decât din 2013.
În fine, premierul Victor Ponta spune că a discutat şi despre absorbţia deficitară a fondurilor europene. Şeful guvernului lasă să se înţeleagă că, din păcate, România riscă să piardă trenul anul acesta din cauza problemelor găsite de Comisia Europeană în derularea anumitor programe de finanţare, care riscă să fie suspendate temporar.
În fine, premierul Victor Ponta a reafirmat că ar opta pentru un nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, dar decizia va fi luată în 2013, după alegerile parlamentare. Şeful guvernului a explicat că acordul, tot de tip preventiv, ar reprezenta « un certificat de sănătate fiscală », care va ajuta România să se finanţeze de pe pieţe la costuri mai bune.