Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Populatia nu va suferi din cauza reducerii importurilor de gaze

200901-8968.jpg

Populatia nu va suferi din cauza reducerii importurilor de gaze

Ministrul economiei ofera asigurari ca Romania are resurse interne suficiente pentru a acoperi scaderea cu 32 la suta a gazelor importate din Rusia

Dupa o discuţie cu conducerile Transgaz, Romgaz şi Petrom, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat răspicat că nu există nicio problemă, chiar dacă livrările de gaze din Rusia via Ucraina au scazut de vineri. Aceasta pentru că din cantitatea de aproximativ 58 de milioane de metri cubi consumată zilnic în Romania, doar 6,5 milioane ar proveni din Rusia. Asadar Romania a pierdut doar o treime din gazele de import, au explicat conducerile Transgaz şi Romgaz. In plus, chiar daca situatia s-ar prelungi după data de 11 ianuarie - când Gazprom speră că situaţia va reveni la normal - România are rezerve de 2,2 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, a precizat ministrul economiei, Adriean Videanu.

Între timp, tensiunile dintre compania rusă Gazprom si cea ucraineană Naftogaz au continuat şi sâmbătă, după ce vineri ucrainenii au fost acuzaţi că ar "fura" din gazele destinate Europei. Naftogaz a cerut reluarea negocierilor dar in paralel a acuzat Gazprom că ar fi vinovat de problemele cu livrarea de gaze către Europa. Naftogaz a anunţat ca va suplimenta cu 100 de mii de metri cubi pe zi gazele livrate României şi altor ţări europene afectate. Este vorba de Ungaria, Polonia şi Bulgaria, care au anunţat că primesc mai puţine gaze din Rusia, via Ucraina. În acest context, preşedinţia cehă în exerciţiu a Uniunii Europene a cerut Gazprom să remedieze problemele. Conducerea Gazprom dă însă în continuare vina pe partea ucraineană. Mai mult, le recomandă statelor europene sa acţioneze în instanţă Ucraina, care s-ar face vinovată de încălcarea unei convenţii internaţionale energetice. Atât partea ucraineană, câtşi cea rusă şi-au trimis emisarii in Europa pentru a-şi susţine poziţiile.

Problemele cu livrările de gaze către Europa,similare cu cele din iarna lui 2006, au reapărutîn ultima perioadă : joia trecuta gazprom a sistat livrările de gaze către Ucraina. Aceasta din două motive: primul, datoriile neachitate de Ucraina. Al doilea, dezacordul între cele două părţi privind preţul gazelor livrate de Gazprom Ucrainei, pe de-o parte,şi preţul de tranzit al gazelor ruseşti către Europa, de cealaltă parte. În aceste condiţii, Gazprom şi Naftogaz nu au mai încheiat un nou contract pe anul în curs.