Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Portugalia strânge cureaua şi mai mult

socrates-jose-poza-reuters-premierul-socialist-al-portugaliei.jpg

Premierul portughez, José Socrates (Foto : Reuters)

Un nou program de austeritate al Guvernului minoritar din Portugalia urmează să fie dezbătut miercuri, 23 martie, în Parlamentul de la Lisabona. Partidul Socialist de guvernământ mai speră să găsească un consens cu Opoziţia.

"Dezbaterea de astăzi va fi decisivă pentru ţară, nu numai pentru următoarele luni, ci şi pentru anii care vin", afirmă liderii guvernamentali socialişti. În opinia lor, mai există posibilitatea de a ajunge la o înţelegere cu Opoziţia de centru-dreapta.

Partidul Social Democrat promite însă că va vota împotriva noilor măsuri de austeritate, cu riscul de a răsturna Guvernul. Caz în care premierul José Socrates, care se poate sprijini doar pe 97 de deputaţi socialişti dintr-un total de 230 de alesşi va fi nevoit să dea cuvântul poporului, adică să convoace alegeri anticipate.

Programul de austeritate propus de Socrates, pentru a reduce deficitele prevede noi măsuri drastice: pensionarii cu o pensie mai mare de 1.500 de euro vor fi taxaţi, reducerea salariilor în administraţii va continua cu 5% pe an, în timp ce privatizările vor aduce circa şase miliarde de euro în vistieria statului.

Rămâne de văzut dacă această reţetă va fi suficientă pentru a redresa ţara. Situaţia economico-financiară critică în care se află Portugalia îi face pe mulţi analişti să prezică o prăbuşire totală a ţării, după modelul Greciei şi al Irlandei.

Chestiunea datoriei va fi de altfel pe agenda summit-ului european de la sfârşitul acestei săptămâni.