Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestea perturbatelor fonduri UE

povestea-perturbatelor-fonduri-ue.jpg

România, codaşă la absorbţia fondurilor europene.

Fondurile structurale primite de România pe plan UE sunt pentru moment "îngheţate". Autorităţile române şi Comisia Europeană efectuează în paralel verificări şi evaluări ale situaţiei sistemului românesc de audit. În câteva săptămâni s-ar putea ajunge la suspendarea acestor fonduri.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Cauza acestei situaţii este de găsit în deficienţele şi iregularităţile întâlnite în verificarea acestor bani comunitari. În jargon comunitar, o plată întreruptă este o plată care a fost oprită pe un timp scurt (câteva luni), în timpul unor verificări.

Dacă se dovedeşte că problemele din sistem în ţara beneficiară sunt importante şi că ele nu pot fi reglate imediat, atunci plăţile sunt suspendate, uneori pentru câţiva ani. A fost cazul plăţilor ISPA şi SAPARD pentru Bulgaria, care având probleme sistemice la Agenţia de plăţi, şi-a văzut fondurile suspendate în 2008 timp de un an.

Reluarea liniei de finanţare se face odată cu rezolvarea problemei, constatată prin noi verificări făcute de experţi de la Bruxelles.

Pentru moment, atât timp cât sistemul românesc de verificare şi control nu funcţionează corect, România şi Comisia Europeană au căzut de acord ca banii să nu mai circule. Surse comunitare descriu situaţia ca fiind "îngheţată" şi refuză să speculeze asupra rezultatului verificărilor aflate în curs.

Un răspuns este aşteptat în următoarele săptămâni din partea Comisiei Europene. Aceasta, în funcţie de analizele finale de la Bucureşti şi Bruxelles, efectuate în paralel şi de performanţa României în a-şi ameliora sistemul de verificare, poate decide în bine sau în rău.

României îi este alocată pentru perioada 2007-2013 "cocheta" sumă de 19 miliarde 213 milioane, din care în plăţi efective către ţară au fost trasferate doar 19%, ceea ce arată o absorbţie foarte mică a acestor fonduri. România este de altfel clasată pe ultimul loc în acest domeniu, cu o rată de atragere a fondurilor de 9,6%, imediat după Bulgaria.

 

Sistemul de control şi verificare

 

Comisia Europeană nu poate verifica toate plăţile efectuate în toate statele membre UE, de aceea, această sarcină îi revine fiecărei capitale în parte. S-a constatat însă că sistemul românesc de verificare şi control nu este cel aşteptat, probleme fiind mai ales în domeniul licitaţiilor publice.

Astfel, patru mari programe operaţionale (mediu, transport, dezvoltare regională şi competitivitate economică) au plăţile "îngheţate", în urma diferitelor misiuni de audit efectuate de Comisia Europeană.

 

Corecţiile definitive

 

Există aici şi "corecţiile definitive" aplicate de Comisia Europeană programelor unde s-au înregistrat iregularităţi în sistem de verificare şi control. Ele privesc sumele decontate între ianuarie 2007 şi octombrie 2011 şi sunt impuse din cauza prolemelor majore în efectuarea achiziţiilor publice în această perioadă.

În funcţie de natura şi de gravitatea problemei depistate, această corecţie (penalitate) este de minim 10% şi maxim 25% din suma alocată proiectului. Nu se cunoaşte acum cifra exactă a acestor corecţii şi nici numărul de proiecte care sunt vizate. Autorităţile române şi Comisia Europeană dezbat încă, de la caz la caz şi de la program la program, situaţia concretă şi modalităţile de rezolvare a acesteia.

Banii trebuie ori să fie recuperaţi ori ei nu vor fi trimişi în România, dacă pentru un proiect vizat aici nu se angajaseră încă plăţile. În cazul în care ei trebuie recuperaţi, vor fi recuperaţi de la beneficiar. Autorităţile române şi Comisia Europeană încearcă să evite însă această stare de fapt, prin angajarea bugetului de stat, astfel încât beneficiarii să nu sufere din cauza unei probleme a sistemului.

Banii nu sunt însă pierduţi. Ei pot fi realocaţi altor proiecte în perioada rămasă până la sfârşitul anului 2013. Dacă aceste sume nu-şi găsesc o destinaţie până atunci, ele se întorc în bugetul UE.

Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre fondurile europene