Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedinţia propune legalizarea prostituţiei

O comisie prezidenţială face două propuneri inedite : legalizarea prostituţiei şi dezincriminarea consumului de droguri. Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice a lansat marţi, 22 septembrie, în prezenţa şefului statului, raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România.

O comisie prezidenţială face două propuneri inedite : legalizarea prostituţiei şi dezincriminarea consumului de droguri.

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice a lansat marţi, 22 septembrie, în prezenţa şefului statului, raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România.

Textul sugerează printre altele dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial. Astfel pot fi reduse în anumite condiţii unele riscuri privind sănătatea publică, se arată în documentul amintit.

În cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile ar trebui introduse automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor, potrivit Comisiei. Aceasta propune "dezincriminarea consumului de droguri, nu a traficului, pentru a aduce la «suprafaţă» consumatorii".

Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare, mai arată documentul citat.

Comisia consideră că incriminarea consumului de droguri îi face pe consumatori să refolosească seringile, lucru ce conduce la transmiterea unor boli grave.

Comisia apreciază că implicarea organizaţiilor neguvernamentale e necesară în continuare : "Este imperativă şi menţinerea programelor şi serviciilor de intervenţie stradală dezvoltate de către ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale, întrucât asigură reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă în schimbul celor deja folosite".

Cât despre prostituţie, Comisia propune legalizarea "sexului comercial" şi înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate, cu ajutorul cărora femeile care îl practică să poată beneficia de serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică, dar şi de prezervative gratis.

Comisia subliniază că propune legalizarea prostituţiei, nu însă şi a intermediarilor de servicii sexuale : "Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora".

De menţionat că această comisie prezidenţială este formată din 23 de membri. Organismul este condus de Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti.