Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presupus spion rus, prins pe aeroportul Otopeni

presupus-spion-rus-prins-aeroportul-otopeni.jpg

DIICOT investighează un grup de cetăţeni ruşi şi români, pentru spionaj.

Caz de spionaj industrial: DIICOT anchetează un întreg grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, care ar fi reuşit să obţină documente clasificate de la IPROMIN. Cu alte cuvinte, ar fi obţinut documente despre zăcăminte strategice ale României.

Pe 19 octombrie, informează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), un cetăţean rus, numit doar prin iniţiale, O.M., a fost depistat pe aeroportul Henri Coandă şi luat în custodie. Încerca să plece din România şi avea cu el documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare. E vorba de exploatările de la Moldova Nouă şi SUVOROV.

Oameni cu funcţii de conducere din cadrul companiei IPROMIN au divulgat, se pare, informaţii şi documente clasificate către oameni de afaceri ruşi. Din ceea ce spune aceeaşi instituţie, cercetările vor continua, pentru a descoperi întreaga activitate infracţională. Se va verifica autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor. Anchetatorii vor stabili şi ce impact a avut întreaga infracţiune asupra securităţii naţionale, dar şi asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial. Apoi, în funcţie de dovezi, vor fi dispuse măsurile legale necesare. DIICOT a mai precizat că a avut sprijinul informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Deocamdată, cetăţeanul rus nu a fost arestat, dar are interdicţie de a părăsi Capitala. Directorul Ipromin, Gabriel Neamţu, a explicat pentru Mediafax că nu ştie despre ce este vorba când a fost întrebat de caz. A cerut agenţiei un răgaz de 30 de minute, pentru a se documenta, apoi şi-a închis telefonul. La această oră, procurorii îi audiază pe responsabilii de la Ipromin.

 

Incidente recente, în care au fost implicaţi cetăţeni ruşi

 

Duminica trecută, un angajat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, respectiv secretarul I, a accidentat grav o studentă de 19 ani, pe o trecere de pietoni, fata fiind acum internată în spital. România a cerut ridicarea imunităţii acestuia. Moscova a refuzat însă şi acesta a plecat miercuri în Rusia. Ulterior, s-a aflat şi că alţi doi diplomaţi ruşi care au fost opriţi sâmbătă de Poliţie la Snagov au refuzat cererea poliţiştilor români de a face etilotestul. În conferinţa de presă de joi, ambasadorul rus, Oleg Malghinov, şi-a cerut scuze pentru accidentarea studentei, dar a confirmat că Rusia nu va ridica imunitatea diplomatului.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mircea Geoană, s-a pronunţat deja. El a afirmat că regretă “că s-a mers pe linia dură” şi că ridicarea parţială a imunităţii diplomatului “nu ar fi costat nimic”, dar ar fi fost un gest de deschidere şi respect faţă de România. Mircea Geoană a arătat că nu înţelege nici de ce Ministerul rus de Externe a cerut Primăriei din Sankt Petersburg să nu numească o staţie de metrou “Bucureşti”. Relaţiile cu Rusia erau oricum îngheţate, dar acum riscă să intre într-o perioadă şi mai dificilă.

Trebuie amintit şi că în august 2010, secretarul I al ambasadei României de la Moscova, Gabriel Grecu, a fost arestat de serviciile secrete ruseşti, pentru spionaj, în urma unui flagrant delict. El a fost declarat persona non-grata şi expulzat. În replică, România a declarat şi ea un diplomat rus de la Bucureşti persona non-grata.