Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preţul gazelor trebuie "actualizat"

paul-henri-poza-2.jpg

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul

Ambasada Franţei şi Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România propun Guvernului român o serie de măsuri de eficientizare a sectorului energetic. Printre acestea şi "actualizarea" preţului gazelor, care în opinia părţii franceze ar putea scădea valoarea facturilor la energie. "Cartea Albă a energiei" cuprinde zece propuneri pentru relansarea sectorului energetic.

Printre măsurile propuse de partea franceză se numără creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi reducerea consumului de energie, cu efecte directe în scăderea valorii facturilor la energie.

Documentul arată că aplicarea măsurilor va avea ca efect şi protejarea mediului înconjurător, crearea de locuri de muncă, atragerea de investiţii pe termen lung şi creşterea securităţii şi a independenţei energetice a României.

"Propunem în această Carte Albă oportunităţi reale şi măsuri concrete care să se ia imediat. Soluţii care să salveze sectorul energetic ineficient, soluţii care să reducă facturile consumatorilor şi să protejeze mediul înconjurător. Propunem un parteneriat cu autorităţile române, pentru a face din energie motorul de dezvoltare a ţării", declară preşedintele Camerei Franceze de Comerţ din România, Bruno Roche.

Cele zece măsuri sunt grupate pe trei direcţii principale: îmbunătăţirea eficienţei energetice, crearea unei pieţe energetice echitabile şi armonizarea acesteia cu piaţa europeană.

Potrivit instituţiilor franceze, investiţiile în domeniul energiilor regenerabile ar putea ajunge la 7-10 miliarde de euro în următorii zece ani.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul spune că aceste propuneri vor permite o mai bună valorizare a potenţialului pe care îl are România în sectorul energetic.

"De ce energia? Pentru că este un sector important al României şi de asemenea este un sector în care Franţa are competenţe în domeniul energetic. Cartea Albă a energiei nu este o judecată de valoare sau o lecţie dată autorităţilor române. Dimpotrivă, este o propunere de parteneriat, care se bazează pe ce putem oferi: expertiză, tehnologie şi competenţă, pe care noi le punem la dispoziţie. Credem că energia este un domeniu pe care România îl poate valorifica", afirmă ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.

Potrivit "Cărţii Albe a energiei", România poate să creeze un program operaţional prin care să aloce 4% din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, respectiv 359 milioane de euro până în 2013, pentru proiecte privind creşterea eficienţei energetice a clădirilor. Ministerul Economiei a anunţat prin reprezentanţii săi că propunerile specialiştilor francezi vor fi analizate.

 
Versiunea audio a textului