Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Previziuni pesimiste de la BNR

isarescu-mugur-guvernator-bnr-prim-plan.jpg

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Banca Naţională a României a majorat prognoza de inflaţie pentru acest an. Indicatorul a crescut de la 3,4% la 3,6%. BNR estimează pentru sfârşitul anului viitor o rată anuală de 3,2%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a explicat evoluţia inflaţiei, într-o conferinţă de presă, luni, 7 februarie. "Curba dezinflaţiei are o caracteristică evidentă, formată din două reduceri masive. Prima va fi în acest trimestru, cu precădere în luna ianuarie. În următoarele zile se va observa acest lucru, când INS va publica datele, probabil că inflaţia anuală va scădea sub 7%. Urmează câteva luni de cvasi-stagnare, deoarece în anul precedent, inflaţia până în vară a fost relativ scăzută şi apoi o reducere mult mai importantă în trimestrul al treilea, în timpul lunilor de vară, cu intrarea inflaţiei anuale în intervalul de variaţie şi menţinerea în acest interval întreg anul", spune Mugur Isărescu.

Inflaţia din ultimul trimestru al anului trecut a evoluat conform aşteptărilor, precizează guvernatorul Băncii Naţionale. "În trimestrul patru am avut în continuare efecte de runda întâi, care s-au concretizat în principal în preţul energiei termice, care are o pondere importantă în coşul de consum. Am mai observat o creştere destul de alertă a preţurilor la unele produse alimentare şi majorarea preţurilor la carburanţi, pe fondul creşterii semnificative a cotaţiilor internaţionale şi a întăririi cursului dolarului faţă de euro şi ca urmare şi faţă de moneda naţională", declară Mugur Isărescu.

Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3%, plus / minus un punct procentual.

Potrivit INS, rata inflaţiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul din 2009, mai ales din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii. BNR a ratat astfel pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie.