Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima reziliere a unui contract cu "băieţii deştepţi" din energie

Prima reziliere a unui contract cu aşa-numiţii "băieţi deştepţi" a fost anunţată marţi de administratorul juridic al companiei Hidroelectrica. Este vorba de contractul Euro PEC, una dintre cele zece firme care cumpără energie ieftină de la compania de stat prin contracte directe.

Măsura era oarecum previzibilă: administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma de insolvenţă Euro Insol, avertizase de la început că va controla toate contractele şi le va denunţa pe cele "frauduloase". În cazul contractului cu Euro PEC, administratorul s-a folosit de faptul că această companie datora 37 de milioane de lei noi companiei Hidroelectrica.

Potrivit datelor oficiale, Euro PEC a cumpărat anul trecut de la Hidroelectrica energie în valoare de peste 45 de milioane de lei noi, la un preţ mediu de 141 de lei pentru un Megawat pe oră, faţă de preţul mediu de 220 de lei pe piaţa de profil OPCOM.

Potrivit datelor neoficiale, firma–cu doar 39 de angajaţi–ar fi controlată de un om de afaceri apropiat de PDL, intrat în 2006 în vizorul DIICOT pentru alte contracte suspecte, cu complexele energetice Turceni şi Rovinari, scriu agenţiile de presă.

Cert este că această firmă a făcut un profit uriaş, cumpărând peste 73% din energie de la Hidroelectrica şi repunând-o în vânzare la preţuri mai mari.