Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Privatizarea Cupru Min, la al treilea eşec

cupru.jpg

Sursă: www.goldwhy.com

Răsturnare de situaţie pe ultima sută de metri în cazul Cupru Min. După ce, la începutul săptămânii trecute, autorităţile române anunţau că firma canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min, vânzarea companiei de stat către firma canadiana a eşuat - pentru a treia oară în ultimii patru ani - dupa negocierile de vineri.  Partea română a dezvăluit că întelegerea a căzut pentru că firma canadiană a refuzat să accepte mai multe cereri din partea statului român. Compania canadiană cere noi discuţii.

 

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu afirma vineri că speră ca negocierile să se încheie "cu bine", menţionând în acelaşi timp că "statul are clauze la care nu va renunţa cu niciun chip".

Negocierile au fost, însă, oprite după ce firma canadiană nu a respectat mai multe cereri ale statului român, au declarat autorităţile de la Bucureşti. Concret, firma canadiană ar fi refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu. De asemenea, compania de peste ocean nu a fost de acord să achite în maxim o lună preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare, a precizat vineri seară ministrul Economiei, Lucian Bode.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract.

"Roman Copper nu a aderat la aceste condiţii. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea", a spus Bode.

Contract de privatizare trebuia încheiat până vineri, 6 aprilie, ora 24.00.

Roman Copper cere noi discuţii

Firma canadiană Roman Copper este dispusă la noi discuţii cu autorităţile române pentru cumpărarea companiei Cupru Min SA. Hotnews scrie sâmbătă că un reprezentant al bancii care deţine compania canadiană a declarat că a rămas surprins că autorităţile de la Bucureşti au refuzat parafarea înţelegerii. "Ajunsesem la o înţegere verbală, care includea termeni ceruti de Guvernul român", se arată în comunicatul remis către hotnews.ro.

Privatizarea companiei Cupru Min, care deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României, a fost caracterizată recent de către premierul Ungureanu drept efectul credibilităţii Guvernului şi al "febrei unei frenezii economice".

Potrivit premierului Ungureanu, zăcământul Cupru Min este foarte mare şi dispune de aproape 800 de milioane de tone de minereu, dar are o concentraţie de cupru extrem de mică în minereu, de 0,3%, ceea ce face ca zăcământul exploatat la suprafaţă să aibă nevoie de o tehnologie foarte bună pentru a se obţine profit prin exploatare.

Autorităţile au mai încercat de două ori, în 2008, să vândă compania Cupru Min, dar ambele tentative au eşuat.