Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prof. Vasile Puşcaş la RFI: "UE va supravieţui. Euro va rămâne moneda unică"

prof-vasile-puscas-fost-negociator-sef-romania-ue.jpg

Prof. Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu UE

Până la Consiliul European de la Bruxelles ce începe joi seară, posibilele scenarii stau sub lupa analiştilor, a lumii politice, dar şi a omului de rând. Ce trebuie să înţeleagă cetăţeanul este că, "de acum, e nevoie de o disciplină bugetară serioasă, şi lucrul acesta se adresează inclusiv Guvernului României", spune la RFI profesorul Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu UE. "Este un semn bun pentru cetăţeni, cei care contribuie la constituirea bugetului - disciplina şi transparenţa în cheltuirea banilor este în folosul lor". Raportat la Zona Euro, "omul simplu de pe stradă spune: să nu ne băgăm în vâltoarea aceasta până nu ştim exact care sunt costurile", cu toate că, "indiscutabil, euro va continua să existe ca monedă unică", subliniază Vasile Puşcaş.

Profesorul de relaţii internaţionale Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu Uniunea Europeană, intervievat de Magda Prelipceanu:

Rep.: S-a spus în repetate rânduri că este un summit crucial, Europa se vede pusă în situaţia de a alege în a se schimba ori a se scufunda. Întrebarea este cum ar putea arăta harta UE după ziua de vineri?

Vasile Puşcaş: Este riscant să spunem cum va arăta harta Uniunii Europene, altfel decât aşa cum este în momentul de faţă. Doar că acest Consiliu European va trebui să vină atât cu o viziune pe termen lung în ceea ce priveşte evoluţia UE, şi în acelaşi timp va trebui să vină şi cu soluţii practice pentru moment în vederea calmării pieţelor pentru a se putea trece la o altă etapă în dezvoltarea economiei. De aceea, este într-adevăr crucial acest Consiliu, pentru că liderii vor trebui acum să ia nişte decizii în ceea ce priveşte nu numai prezentul ci şi viitorul UE.

Rep.: Să discutăm puţin despre viitor, pentru că negocierile care se poartă sunt, practic, pe trei planuri: să rezolve criza, să prevină criza viitoare şi să mulţumească cea mai mare parte a statelor membre. E posibil acest lucru?

Vasile Puşcaş: Cred că este interesul statelor membre să găsească soluţii, atât în ceea ce priveşte rezolvarea crizei şi în ceea ce priveşte demararea dezvoltării lor economice şi sociale, ori continuarea pentru alte state care au deja o situaţie bună. Aceasta înseamnă, pe cât posibil, o armonizare a opţiunilor şi găsirea celor mai convenabile soluţii pentru toţi.

Este posibil şi datorită faptului că, aşa cum spunea la un moment dat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, lumea merge înainte cu o viteză extraordinară şi nu aşteaptă până când statele membre UE vor binevoi să găsească o opţiune şi să o facă publică. Viteza cu care se desfăşoară procesele globale economice este într-adevăr unul dintre punctele care presează foarte tare asupra statelor membre şi sper ca ele să ţină cont de acest lucru.

Rep.: Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, i-au trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Ei propun ca, iniţial, ţările din Zona Euro să aibă un sistem comun de impozitare a corporaţiilor şi a tranzacţiilor financiare. Am văzut miercuri seară că preşedintele Băsescu merge mai degrabă pe soluţia propusă de Herman van Rompuy, o modificare acum fină, urmând ca mai târziu să fie modificat şi Tratatul UE. Care este, în opinia dvs., cea mai bună soluţie?

Vasile Puşcaş: Părerea mea este că în citirea propunerii preşedintelui Consiliului European este aceea că în acelaşi timp trebuie să se lucreze pentru câteva soluţii pe termen scurt, cele pe care şi preşedintele României le-a amintit în legătură ci Protocolul 12, mai ales în relaţie cu deficitul bugetar şi cu gradul de îndatorare, iar partea de viziune care trebuie obligatoriu atinsă, referitoare la tratate, iarăşi ar trebui să fie în atenţia liderilor. Eu sper din tot sufletul ca liderii României să fie şi ei pregătiţi pentru aşa ceva, fiindcă este nevoie, la acest Consiliu, să se dea o asigurare pieţelor în momentul acesta, dar în acelaşi timp este nevoie să se vadă că statele şi UE doresc într-adevăr să realizeze o adâncire a integrării, să dezvolte acea guvernanţă economică europeană şi să întărească UE, atât din punct de vedere al capacităţii de a opera ca uniune pe pieţele globale, dar şi ca actor în sistemul internaţional. Altminteri, s-ar parazita una sau cealaltă - viziunea scurtă sau viziunea pe termen mediu şi lung.

Scrisoarea preşedintelui Sarkozy şi a cancelarului Merkel au în vedere acest aspect şi, fireşte, negocierile vor fi foarte dificile.

Rep.: Miercuri, l-am putut urmări pe preşedintele Traian Băsescu expunând poziţia cu care România merge la acest consiliu de iarnă, însă a făcut-o în termeni foarte tehnici. Ce înţeleg cei care nu bat culoarele Bruxelles-ului în fiecare zi? Cum le va fi afectată viaţa după această reuniune la nivel înalt?

Vasile Puşcaş: Preşedintele Băsescu a făcut o apologie a politicii de austeritate, încercând să explice această aşa-zisă politică internă de austeritate prin măsurile ce trebuie luate, cele referitoare la propunerile de viitor sau pentru viitorul apropiat venite dinspre van Rompuy, referitoare la gradul de îndatorare de 60% şi de deficitul de 3%. Ce ar trebui să înţeleagă cetăţenii e că, de acum, e nevoie de o disciplină bugetară serioasă, adevărată, şi lucrul acesta se adresează în primul rând guvernelor, inclusiv Guvernului României.

Dar în acelaşi timp este un semn bun pentru cetăţeni, fiindcă ei sunt cei care contribuie la constituirea bugetului, ori o disciplină, o rigoare în modul în care se cheltuiesc banii, transparenţa acestuia, este în folosul cetăţenilor. Pe de altă parte, ceea ce trebuie să înţelegem noi este că procesul de dezvoltare, de competitivitate şi de convergenţă reprezintă elemente absolut necesare dacă vrem să înaintăm pe piaţa globală.

Altminteri, Europa devine un muzeu, Europa devine un loc înapoiat. De unde şi reacţia unor state din UE care, evident, au o altă percepţie, o altă viteză, o altă opţiune din punct de vedere al competitivităţii şi pe care vor să o dezvolte. De aici apare balansul acesta, care se va discuta şi va fi probabil cea mai interesantă dispută în cadrul Consiliului între cei 17, în Zona Euro, şi cei din afara Zonei Euro.

Rep.: Cei 17 şi cei 27… Românul se uită la ce se întâmplă în Europa şi, deşi are pensiile şi salariile tăiate, vede că sunt măsuri de austeritate în toată Europa, că Zona Euro este profund tulburată şi că noi tindem spre această zonă cu probleme. Are motive să fie îngrijorat? Mai ales când se vorbeşte despre cedarea unei părţi a suveranităţii către Bruxelles?

Vasile Puşcaş: Vreau să vă spun că modul în care noi ne-am declamat suveranitatea nu a însemnat decât o declamare politică. Pentru că, din păcate, în afară de câteva proiecte care au însemnat orientarea noastră către Occident, din punct de vedere al proceselor social economice, al dezvoltării, noi nu am făcut altceva decât să fim tot într-o stare de înapoiere, iar ceea ce percepe cetăţeanul de 20 de ani încoace este doar că cresc preţurile şi îi scad veniturile.

În altă ordine de idei, în Zona Euro, austeritatea a însemnat cu totul altceva faţă de ceea ce a însemnat în România. Dacă acolo a însemnat o îngheţare a salariilor, aici a însemnat o tăiere şi apoi o îngheţare a salariilor. Ca atare, cred eu, raportarea la Zona Euro continuă să fie încă optimistă în România, dar ar trebui asociată cu ceea ce mai ales omul simplu de pe stradă spune: să nu ne băgăm în vâltoarea aceasta până nu ştim exact care sunt costurile.

Rep.: Una dintre cele mai mari case de pariuri din lume, William Hill, din Marea Britanie, a venit cu o cotă de 3 la 1 la pariul că moneda euro va înceta să existe până la sfârşitul anului viitor. Poate UE să supravieţuiască acestui moment, dacă se întâmplă?

Vasile Puşcaş: Da, UE va supravieţui, indiscutabil. Unul dintre scenariile de negociere, mai ales a statelor care au o situaţie economică şi financiară bună, mai ales în Zona Euro este că, dacă nu toate statele doresc să meargă pe formula aceste discipline bugetare şi pe formula întăririi UE şi a integrării europene, atunci se va realiza un pact interguvernamental la o scară redusă, care poate fi la nivelul celor 17 state sau, de ce nu, şi la un nivel mai mic. La un nivel redus ca număr, ar însemna doar că nu s-ar putea adresa eventualele încălcări ale tratatului Curţii Europene de Justiţie. De aceea, ar fi preferabil pentru unele dintre aceste state să se realizeze la nivelul celor 17 state deja membre ale Zonei Euro. Concluzia este că euro va continua să existe şi va fi şi pe mai departe moneda unică.

 
Prof. Vasile Puşcaş, intervievat de Magda Prelipceanu