Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profetul crizei economice se dezlănţuie la Bucureşti

România se redresează în urma crizei economice, dar sub media regiunii. Grecia, Portugalia şi Irlanda au sisteme bancare foarte fragile, iar riscul bancar a devenit mult mai agresiv în ultima perioadă. România nu va fi pregătită să intre în zona euro în 2015. Iată câteva dintre afirmaţiile făcute joi, 26 mai, la Bucureşti de Nouriel Roubini, cunoscutul economist american specializat în analize şi prognoze economice, profesor de economie la Universitatea din New York.

Nouriel Roubini a apreciat că economia României se redresează, însă într-un ritm lent, sub media ţărilor din regiune. Profesorul american, cu renume de profet în ceea ce priveşte evoluţiile economice a subliniat în cadrul unui seminar susţinut la Bucureşti că pentru ţări precum România sau Ungaria, reforma a fost dureroasă, dar începe să dea rezultate.

Nouriel Roubini mai crede că o ameninţare certă pentru întreaga Europă sunt în continuare ţări precum Grecia, Portugalia şi Irlanda, care au sisteme bancare fragile.

Profesorul american a mai relevat că riscul bancar a devenit în ultima perioadă mai agresiv. El propune ca soluţie pentru o creştere economică sustenabilă la nivel mondial o aşa-numită curăţare a sistemului financiar.

Roubini dă ca exemplu negativ Grecia, despre care spune că în ciuda faptului că a aplicat cerinţele FMI, nu şi-a putut reduce datoriile aşa cum era de aşteptat.

Pe lista neagră a lui Roubini se află şi Irlanda, Spania şi Portugalia, care conform profesorului american, au pierdut accesul la pieţe, pentru că au aplicat politici greşite.

 

Aderarea la euro mai poate aştepta

 

Pe de altă parte, România nu va fi pregătită să intre în zona euro în 2015, dar nu este nimic rău în a aştepta un an sau doi, mai consideră economistul american. "În mod realist, nu cred că ţara va fi capabilă să intre în zona euro în 2015, pentru că în primul rând s-ar putea să nu fiţi pregătiţi. Nu este nimic rău în a mai aştepta un an sau doi. În al doilea rând, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Grecia, există o rezistenţă a actualilor membri, care sunt îngrijoraţi dacă sunteţi pregătiţi sau nu să aderaţi", spune Nouriel Roubini.