Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Progrese în discuţiile dintre statul grec şi Troica internaţională

progrese-discutiile-statul-grec-troika-internationala.jpg

Premierul grec, Antonis Samaras (Foto: Reuters)

Discuţiile dintre troica creditorilor (FMI-BCE-UE) şi autorităţile elene au înregistrat ”progrese”, potrivit unor surse apropiate. Pregătirea noilor măsuri de austeritate menite să aducă economii de 11,5 miliarde de euro în următorii doi ani intră în linie dreaptă.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Ansamblul măsurilor va fi prezentat ”la începutul lui septembrie, astfel încât să fie pregătite pentru reuniunea Eurogrupului”, prevăzută de asemenea la începutul lunii viitoare, a indicat o sursă din Ministerul grec de Finanţe.

Aceste măsuri sunt condiţia impusă de creditori pentru deblocarea unei tranşe de 31,5 miliarde de euro, parte a planului de asistenţă financiară acordată Greciei, în valoare totală de 130 de miliarde de euro.

 

Cum s-a încheiat misiunea de evaluare?

 

Declaraţia comună a reprezentanţilor misiunii de evaluare caracteriza discuţiile autorităţilor de la Atena cu responsabilii instituţiilor creditoare ca “productive” şi sublinia recunoaşterea “efortului sistematic” depus de echipa guvernamentală.

După ce în urmă cu două săptămâni, presa anunţase identificarea surselor de economii la bugetul de stat, mai precis a unor surse echivalente celor propuse de Troica şi chiar depăşirea obiectivului solicitat (11 miliarde şi jumătate de euro), săptămâna trecută, lucrurile păreau să se fi poticnit din nou.

Principalele cauze ale impasului sunt două: lipsa coeziunii la nivelul coaliţiei guvernamentale şi dezacordul Troicii cu privire la unele dintre măsurile echivalente propuse de autorităţi.

Duminică, părţile au căzut de acord asupra liniilor esenţiale de acţiune şi a măsurilor menite să asigure peste 6 din cele 11 miliarde şi jumătate de euro.

În timp ce Opoziţia a acuzat coaliţia guvernamentală de slăbiciune în faţa presiunilor Troicii, un oficial al Guvernului a ţinut să sublinieze: “noi determinăm măsurile”.

 

Consultări interne

 

Luni şi marţi au fost programate consultări ale liderilor coaliţiei guvernamentale. Care sunt principalele teme pe agenda discuţiilor conduse de premierul Samaras? Consultările lui Antonis Samaras cu partenerii coaliţiei au rolul de a conduce la asumarea deciziilor politice cu privire la măsurile de reducere a cheltuielilor publice în următorii doi ani.

Autorităţile de la Atena speră să poată impune măsuri echivalente menite să evite (cel puţin deocamdată) măsurile orizontale propuse de Troica, respectiv noi tăieri de salarii şi pensii.

Noul pachet de austeritate este aşteptat la începutul lunii septembrie, când Troica va reveni la Atena, pentru a pregăti raportul de evaluare, în vederea acordării (sau nu) a următoarei tranşe de împrumut.

Ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras, declara duminică pentru cotidianul Ethnos că următoarele săptămâni sunt ”cruciale” pentru menţinerea ţării în zona euro: “dacă nu vor fi adoptate noi măsuri de austeritate (…), alegeri diferite de cele pe care le impune logica ar putea să conducă la faliment şi la ieşirea din zona euro”. Ministrul grec de Finanţe consideră totuşi că Grecia va fi sprijinită în cele din urmă de partenerii europeni, atât în ceea ce priveşte problemele sale critice de finanţare, cât şi în privinţa creşterii economice.

Stournaras şi-a exprimat opinia că o soluţie viabilă este “accelerarea privatizărilor şi a reformelor structurale” solicitate de Troică. În această direcţie, în cadrul consultărilor din aceste zile, cei trei lideri ai coaliţiei guvernamentale ar urma să pună accentul pe privatizări, fuziuni de instituţii, promovarea proiectelor de anvergură şi eliberarea fondurilor necesare realizării acestora.

Până la finalizarea pachetului de măsuri, Guvernul de coaliţie va încerca să trimită partenerilor şi creditorilor mesajul că Grecia pune în aplicare angajamentele asumate şi este determinată să continue reformele structurale şi programul de privatizări.

Deciziile asumate de liderii coaliţiei guvernamentale vor fi prezentate de premierul Antonis Samaras preşedintelui Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, care va sosi la Atena pe 22 august, ulterior, cancelarulului german, Angela Merkel şi preşedintelui francez, Francois Hollande (pe 24, respectiv 25 august).