Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect de buget fără surprize în parlamentul elen

evangelos-venizelos-ministrul-grec-finante-foto-reuters.jpg

Evangelos Venizelos, ministrul grec de finanţe. Foto: Reuters

La Atena, Guvernul elen a depus vineri proiectul de buget în parlament. Un proiect ambiţios care îşi propune un deficit redus şi plata unei părţi din datoria publică. Cu cât îşi propune Guvernul să reducă deficitul bugetar, estimat anul acesta la 9 procente din PIB şi mai ales cum o va face?

Ne spune corespondentul RFI la Atena, Monica Chihaia:

Guvernul îşi propune să scadă deficitul bugetar cu aproape 4%. La conferinţa de presă de după prezentarea în Parlament a proiectului de buget, ministrul de finanţe grec, Evangelos Venizelos, a declarat că deficitul este prevăzut să scadă la 5,4 procente din PIB. Oficialul elen a subliniat că, anul viitor, se va înregistra chiar un excedent bugetar de 1,4 procente din PIB, echivalent cu circa 3 miliarde de euro.

Cum va face toate aceste lucruri? Iată o întrebare bună. Punerea în aplicare a programului privind schimburile de obligaţiuni este aşteptat să conducă la costuri mai mici ale dobânzilor, o reducere de 3,3 miliarde la 13 miliarde de euro. Sigur, din moment ce în parlament nu s-a convenit asupra condiţiilor ultimului acord, orice prevedere în privinţa dobânzilor este de fapt incertă.

Apoi, este de aşteptat ca cheltuielile bugetare să ajungă la nivelul de 66 de miliarde de euro şi veniturile la 57 de miliarde de euro în 2012, faţă de 71 şi respectiv 51 de miliarde de euro în acest an. Un exemplu: subvenţiile pentru principalul fond de asigurări de stat vor fi reduse cu aproape 1,5 miliarde de euro. Trebuie menţionat şi programul de privatizări: obiectivul este de 11 miliarde de euro la sfârşitul anului viitor. 5 miliarde de euro ar trebui să revină în primul trimestru, şi apoi cel puţin câte 2 miliarde în fiecare trimestru la bugetul de stat.

Există deja reacţii legate de propunerile făcute de Papademos?

Da, dar nu semnificative. Reprezentanţii celor trei partide din guvernul de coaliţie s-au declarat, fireşte, în favoarea bugetului. Celelalte două formaţiuni politice de stânga rămase în afara guvernului se exprimă împotrivă. Proiectul de buget urmează să fie introdus pentru dezbateri în parlament pe data de 3 decembrie şi va fi votat, probabil, fără surprize, pe 7 decembrie.

Cum se anunţă aceste dezbateri pe marginea bugetului?

Aşa cum spuneam, se pare că guvernul de coaliţie a reuşit să se impună şi ceea ce vor face formaţiunile de stânga nu va reprezenta mai mult decât nişte valuri mici, pentru că nu pot schimba scorul în parlament.

 
Monica Chihaia, în dialog cu Andreea Orosz, pe marginea proiectului de buget al guvernului de la Atena