Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiectul de buget pe 2012, aprobat de Guvern

Proiectul de buget pe anul viitor a fost adoptat vineri de Guvern şi va ajunge luni la Parlament. Potrivit actului normativ, bugetele alocate în 2012 ministerelor mediului, transporturilor, apărării şi sănătăţii vor creşte, în timp ce ministerele educaţiei, justiţiei, culturii, agriculturii şi dezvoltării regionale vor primi mai puţini bani.

 

Proiectul de buget pe anul viitor pleacă de la un deficit de 1,9 la sută din PIB şi de la o creştere prognozată de puţin peste 2 procente. Este un proiect de buget „responsabil”, în contextul crizei economice şi financiare care tulbură Europa, a spus premierul Emil Boc.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a spus premierului Boc, în şedinţa de guvern, că bugetul pe 2012 nu permite angajarea personalului suplimentar necesar implementării Codurilor Juridice, iar şeful diplomaţiei, Teodor Baconschi, a atenţionat că nu i s-au alocat bani pentru situaţii de urgenţă, conform unor declaraţii pentru Mediafax date de mai mulţi participanţi la discuţiile din Guvern.

Şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, sâmbătă, că bugetul pentru investiţii pe care îl are ministerul pe 2012 este insuficient, iar investiţiilor vor fi prioritizate şi speră la o rectificare pozitivă anul viitor.

Deja, proiectul de buget stârneşte nemulţumiri: sindicatele din educaţie, dar şi studenţii denunţă procentul mic din PIB alocat învăţământului, iar profesorii anunţă pichete.