Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiectul nuclear „Belene” ar putea fi finanţat integral de Rusia

negocierile-constructia-centralei-continua.jpg

Negocierile pentru construcţia centralei continuă

Rusia este dispusă să finanțeze integral proiectul nuclear Belene, care bate pasul pe loc după retragerea, în 2008, a concernului german RWE. Rosatom, prin vicepreședintele său Kiril Komarov, a anunțat că RWE va oferi sub formă de credit reactoarele și celelalte echipamente, iar plata lucrărilor de construcție-montaj se va putea efectua din profitul obţinut în urma exportării energiei electrice produse.

Până acum, Rosatom promitea un credit în valoare de cel mult 2 miliarde euro. Poziția indecisă a Bulgariei, se pare, i-a făcut pe ruși să ofere condiții de creditare mai bune.

Cu câteva zile în urmă, compania bulgară de electricitate NEK, alături de Atomstriexport – care face parte din concernul Rosatom –, au convenit amânarea, până la 31 martie 2012, a deciziei finale cu privire la reluarea lucrărilor pe malul Dunării.

Oferta noastră de creditare este unică”, a spus Komarov. În proiect vor rămâne companiile Fortrum, din Finlanda, și Altran Tehnologies, din Franța, cu participare inițială de căte un procent și opțiune de majorare pînă la 25. Investitorii europeni sau statul bulgar vor putea prelua mai târziu partea rușilor din capitalul Belene. Guvernul Boiko Borisov condiționează realizarea proiectului de asigurarea unui investitor occidental în locul concernului german.

Prețul centralei se află printre problemele de care se lovește proiectul. Rușii l-au stabilit la 6,3 miliarde euro, în timp ce guvernul bulgar nu acceptă mai mult de 5 miliarde. Se așteaptă ca principalul consultant, HSBC, să elaboreze până la finele anului o soluție de compromis. Banca britanică trebuie să evalueze dacă piața regională va avea nevoie de cei 2000 de megawați ale centralei şi prețul la care va putea fi vândută energia electrică.

Komarov a mai declarat că, acceptând oferta rusă de creditare integrală, Sofia nu va mai avea de investit nimic, obținând în schimb o centrală ce își va plati singură creditele prin export de energie, inclusiv pe piața Uniunii. El a spus că pretențiile financiare reciproce ale celor două părți nu vor împiedica realizarea proiectului.

Vicepreședintele concernului rus a făcut comparație cu problemele ce însoțesc Belene de complicațiile politice pe care Rosatom le-a avut de rezolvat în cazul centralei atomoelectrice iraniene Busher. El a avertizat că tratativele cu Bulgaria nu vor putea continua la infinit. Fără a intra în detalii, Komarov a adăugat că asupra Bulgariei sunt exercitate presiuni de a renunța la proiect.

Fostul ambasador bulgar la Moscova, Ilian Vasilev, este de părere că, în condițiile crizei, Belene va putea fi construită numai cu capital rusesc de stat.