Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Promisiunile Guvernului român faţă de FMI

Guvernul promite Fondului Monetar Internaţional şi celorlalţi finanţatori internaţionali o serie de măsuri menite să însănătoşească finanţele României şi să stimuleze creşterea economică. Potrivit unui draft al scrisorii de intenţie din care HotNews.ro a prezentat extrase, Guvernul Ponta s-a angajat să demareze privatizările, să reducă arieratele şi să diminueze pierderile din sănătate.

În privinţa privatizărilor, Guvernul promite că le va începe după ce luna aceasta va finaliza un raport privind situaţia celor 117 companii de stat rămase. Startul va fi dat în septembrie de privatizarea Oltchim, urmată în octombrie de încercarea de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile statului la Transgaz. În schimb, vânzarea acţiunilor Romgaz şi Nuclearelectrica se vor amâna, timp în care activele companiilor ar urma să fie minuţios evaluate.

Nici în cazul Hidroelectrica lucrurile nu se vor mişca până când compania nu va ieşi din insolvenţă. Legat de insolvenţă, aceasta ar fi potrivit scrisorii citate de HotNews şi soluţia statului la problema arieratelor acumulate de unele primării. După declararea falimentului, conturile acestora ar urma să fie gestionate de un administrator special, care va elabora planul de ieşire din insolvenţă şi redresare financiară, se arată în document.

Şi în privinţa arieratelor din sănătate, Guvernul promite să le reducă, inclusiv prin reducerea costurilor din sistem. Mijloacele vor fi reducerea serviciilor medicale din pachetul de bază şi chiar o eventuală creştere a contribuţiei şi a bazei de impozitare. Din document mai reiese că sistemul de coplată va fi introdus astfel la începutul anului viitor, după ce anul aceasta se va introduce în Parlament noua lege a sănătăţii.

În fine, din proiectul scrisorii către FMI mai aflăm că luna aceasta vom vedea calendarele finale ale scumpirilor la gaze şi electricitate. Deja ştim că preţurile la gaze vor creşte cu 5% pentru consumatorii casnici şi 10% pentru cei industriali şi că din decembrie, tranzacţiile cu gaze nu se vor mai face decât pe bursa OPCOM, deci transparent, se mai arată în scrisoarea de intenţie.