Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Propunere CE: Sistemul de cofinanţare, modificat

propunere-ce-sistemul-cofinantare-modificat.jpg

Propunere CE: Sistemul de cofinanţare, modificat

Comisia Europeană propune modificarea sistemului de cofinanţare pentru proiectele europene - măsură ce ar ajuta România să economisească peste 700 de milioane de euro.Potrivit planului, România ar urma să asigure finanţare de până la 5 la sută din valoarea proiectului în condiţiile în care în prezent cofinanţarea e de 15 la sută. Pentru a putea beneficia de acest plan, România va trebui să-şi refacă priorităţile, explică la RFI Vasile Puşcaş, fost şef al Departamentului pentru Afaceri Europene.

Fostul şef al Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş, spune că "problema României este că a semnat în iunie 2007 un cadru strategic, deci a stabilit împreună cu Comisia Europeană nişte priorităţi, după care priorităţile au fost lăsate la o parte, ceea ce să ştiţi, explică în mare măsură şi procentul foarte slab de absorbţie. Ori de data aceasta, ce se solicită: o reprioritizare.

Aici noi avem într-adevăr o problemă, că noi facem strategii, facem programe, după care le punem în sertare şi le mănâncă şoarecii. Ori de data aceasta va fi o monitorizare foarte atentă nu numai dinspre Comisia Europeană, dar în mod sigur şi dinspre Parlamentul European şi dinspre statele membre".

Economie de aproape 3 miliarde de euro

Majorarea contribuţiei UE ar trebui să fie însoţită de acordarea de prioritate proiectelor axate pe creştere şi ocuparea forţei de muncă, crearea unor centre de întreprinderi sau investiţiile în infrastructura de transport, recomandă Executivul Comunitar.

Pentru Grecia, măsura va produce o economie de 879 milioane de euro, pentru Portugalia de 629 milioane de euro, Ungaria - 308 milioane de euro, Letonia - 255 milioane de euro şi Irlanda - 98 milioane de euro.

Preşedintele Executivului Comunitar, Jose Manuel Durao Barroso, vorbeşte despre un adevărat "Plan Marshall" de salvare a Europei. "Aceste propuneri constituie un răspuns excepţional la circumstanţe excepţionale. Accelerarea acestor împreună cu programele de asistenţă financiară, demonstrează angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea şi competitivitatea ţărilor cel mai grav afectate în urma crizei financiare, contribuind în acest mod la un fel de «Plan Marshall» pentru redresarea economică", a afirmat preşedintele CE, José Manuel Barroso.

Să mai spunem că Executivul Comunitar va cere Consiliului și Parlamentului European să adopte în regim de urgenţă modificarea sistemului de cofinanţare. Termenul dat de Comisie este sfârșitul lui 2011.

 
Fostul şef al Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş