Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raspunsul CE privind Automobile Craiova, in curand

200802-2548.jpg

Raspunsul CE privind Automobile Craiova, in curand

Preluarea Automobile Craiova de catre Ford ar putea fi aprobata de Comisia Europeana in cel mult o luna, sustin surse guvernamentale din Romania. De cealalta parte, oficiali ai Executivului de la Bruxelles declara pentru RFI ca deocamdata procedurile de investigare a tranzactiei sunt in curs.

Preluarea Automobile Craiova de catre Ford ar putea fi aprobata de Comisia Europeana in cel mult o luna. Informatia vine de la surse guvernamentale din Romania.

De cealalta parte, oficiali ai Executivului de la Bruxelles declara pentru RFI ca deocamdata procedurile de investigare a tranzactiei sunt in curs.

Sursele guvernamentale citate de agentia MEDIAFAX sustin ca Executivul european îşi va da acordul pentru finalizarea tranzactiei, dar va continua discutiile cu autoritatile romane, pe tema ajutorului de stat regional pentru pregătirea angajaţilor şi dezvoltarea infrastructurii.

Conform surselor citate, raspunsul Executivului european ar urma sa vina suficient de repede pentru ca afacerea sa nu fie pusa in pericol.

De cealalta parte, purtatorul de cuvânt pentru concurenta al Comisiei Europene Jonathan Todd refuza sa comenteze informatiile difuzate in presa romana.

Nu s-a luat inca o decizie, iar procedurile continua, declara oficialul european pentru RFI Romania.

Initial, Ford urma sa preia uzina de automobile din Craiova pana la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an. In urma deschiderii anchetei europene, legea care autorizeaza tranzactia a fost amanata pana la finalizarea procedurilor europene.

O ancheta europeana de acest tip poate dura pana la 18 luni, astfel ca teoretic, procedurile s-ar putea incheia abia in 2009.

Ford a dat de inteles ca mai are rabdare, cel putin cateva luni, pentru a prelua in sfarsit fabrica pentru care compania americana a licitat acum aproape o jumatate de an, chiar daca aceasta amanare ar putea produce intarzieri majore in planurile de investitii si de incepere a productiei.

Optimismul autoritatilor romane este ilustrat insa si de o cerere a Guvernului ca Senatul sa reia dezbaterea proiectului de lege privind privatizarea Automobile Craiova, discuţii suspendate după lansarea investigaţiei europpene pentru posibila acordare a unor ajutoare de stat ilegale catre grupul american Ford. (CR - 2/7/2008;15h)