Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ratingul Ungariei, aruncat la "gunoi"

ratingul-ungariei-aruncat-gunoi.jpg

Ratingul Ungariei, redus la "junk".

Agenţia de evaluare financiară Moody's a redus ratingul obligaţiunilor guvernamentale ale Ungariei cu o treaptă, ajungând la categoria "junk" ("gunoi"). Cu doar câteva ore înainte, Standard&Poor's (S&P) amânase o decizie privind modificarea calificativului ţării. În acest context, oficialităţile ungare acuză "atacuri financiare".

Moody's a atribuit o perspectivă negativă ratingului Ungariei, potrivit deciziei transmise joi seară, târziu, de agenţia de evaluare financiară. Agenţia şi-a argumentat măsurile prin temeri legate de nivelul ridicat al datoriei de stat, perspectivele slabe de creştere economică şi incertitudinea privind capacitatea Guvernului de a atinge ţintele de consolidare fiscală.

Anterior, S&P amânase o decizie privind ratingul Ungariei, prelungind evaluarea ţării, datorită pregătirilor de la Budapesta pentru un nou acord de finanţare externă. Ungaria a solicitat recent un nou acord de finanţare externă de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, după ce forintul s-a depreciat la minime istorice faţă de euro, din cauza avertismentelor agenţiilor de rating, în particular S&P, că ţara riscă să-şi piardă calificativul "investment grade".

 

Ungaria acuză o serie de atacuri speculative

 

Ungaria va lansa o investigaţie, pentru identificarea celor vinovaţi de o serie de atacuri speculative asupra forintului, care au dus la deprecierea puternică a monedei, potrivit unor surse apropiate Guvernului. Retrogradarea Ungariei până la nivelul de "junk" de către Moody's este şi ea considerată o parte a "atacului", potrivit unei declaraţii a Executivului ungar, vineri.

"Guvernul ungar e siderat de retrogradare. Nu se bazează pe performanţa economică", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andras Giro- Szasz. El a adăugat că Executivul ungar e hotărât să continue politicile care sunt în interesul naţional şi că va face tot ce trebuie pentru a apăra moneda naţională, chiar şi cu ajutorul serviciilor secrete.

 
Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, despre ratingul Ungariei