Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Război surd între SUA şi agenţiile de rating

razboi-surd-sua-agentiile-rating.jpg

Agenţiile de rating intră în vizorul administraţiei americane.

Zvonurile potrivit cărora Departamentul american al Justiţiei ar fi lansat o anchetă împotriva agenţiei de rating Standard&Poor's au alimentat şi ele tensiunile de pe pieţele financiare. Chiar dacă nu există nicio confirmare oficială a informaţiilor publicate de New York Times, potrivit căruia ancheta ar viza verificarea procedurilor utilizate de Standard&Poor's în 2008, când nu a reuşit să prevadă dezastrul financiar care a urmat, pieţele au reacţionat la această "ştire". Dar de ce ar fi pieţele influenţate de ceea ce se întâmplă cu agenţiile de rating?

Nimeni nu mai iubeşte agenţiile de evaluare financiară consacrate: nici Europa, nici Statele Unite, nici Rusia. Uniunea Europeană a anunţat că vrea să întemeieze propria agenţie de rating, iar în Rusia, premierul Vladimir Putin s-a declarat adept al ideii înfiinţări unei agenţii de evaluare pentru Comunitatea Economică Euro-Asiatică. Asta pentru că încrederea în triunghiul Standard&Poor's-Moody's-Fitch a scăzut dramatic, după ce aceste agenţii şi-au ratat misiunea de a prevesti dezastrul din 2008.

De altfel, acesta ar fi şi motivul pentru care Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ar verifica acum procedurile aplicate de Standard&Poor's. Chiar dacă ancheta ar fi fost lansată înainte ca agenţia de rating să retrogradeze Statele Unite, ea tot este percepută ca o vendettă şi nu este de bun augur, avertizează experţii.

 

De ce ar fi nociv războiul nedeclarat cu agenţiile de rating?

 

Analiştii citaţi de cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, preluat de Agerpres avertizează că decredibilizarea continuă a agenţiilor de evaluare financiară nu va face altceva decât să adâncească deruta investitorilor.

Dacă Statele Unite vor submina poziţiile agenţiilor de rating, nu vor mai exista "oglinzi" care să poată spune că "regele este gol", spun analiştii citaţi de cotidianul rus. Acest lucru va amplifica şi mai mult disproporţiile şi volatilitatea de pe pieţe, care vor fi obligate să-şi facă propriile analize privitoare la riscuri sau se vor îndrepta către noii evaluatori, care însă nu există deocamdată şi, dacă vor fi înfiinţaţi, vor avea nevoie de timp ca să devină credibili.

Jaloanele oferite de evaluările troicii sunt aşadar, pentru moment, indispensabile. În plus, analiştii ruşi cred că politica blamării exclusive a agenţiilor de rating pentru criză nu este corectă. "În curând, în Statele Unite vor avea loc alegeri. Administraţia de la Washington are nevoie de vinovaţi pentru deteriorarea situaţiei financiare, iar agenţiile de rating la adresa cărora se fac auzite acuzaţii se potrivesc foarte bine pentru rolul de duşman al societăţii americane. Este foarte trist că autorităţile americane au decis să meargă pe calea "ţapului ispăşitor", menit să distragă atenţia opiniei publice de la politica de creditare iresponsabilă", de care se fac vinovate ele însele, subliniază analiştii ruşi citaţi de Nezavisimaia Gazeta.

Experţii consideră că ar fi o naivitate să se creadă însă că pieţele financiare vor muşca această momeală fără să clipească şi vor lua de bune toate declaraţiile oficialilor.

În concluzie, o vorbă spune că "rău cu rău, dar mai rău e fără rău": chiar dacă sunt criticabile, agenţiile de rating sunt necesare ca puncte de reper, în absenţa cărora deruta de pe pieţe s-ar putea adânci la nesfârşit.