Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reducerea TVA, respinsă de unii analişti

Avertismente la adresa Camerei Deputaţilor să nu aprobe scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată la produsele de bază: un TVA scăzut la alimente va reduce încasările la buget şi prin urmare ar putea pune în pericol plata salariilor şi a pensiilor, a sugerat miercuri seară la Realitatea TV preşedintele Traian Băsescu.

"Aş putea lăsa o astfel de lege, dacă cel care îmi cere acest lucru îmi garantează că plătim salariile şi pensiile în continuare", a spus şeful statului.

Analistul Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Fond de Pensii spune la RFI că nu salariile şi pensiile sunt în pericol în cazul reducerii TVA la cinci procente pentru alimentele de bază, ci deficitul bugetar.

Acest lucru ar putea antrena o serie de efecte negative, cum ar fi scăderea încrederii pieţelor în România.

Analiştii ING avertizează şi ei că o scăderea a TVA va antrena creşterea deficitului bugetar, ceea ce va duce automat la deprecierea leului şi la împrumuturi externe mai scumpe pentru România.

Mai pesimişti, experţii ING cred că acest lucru ar periclita însăşi încheierea unui nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional.

Propunerea privind reducerea TVA la alimentele de bază a fost adoptată de Parlament la sfârşitul anului trecut, reîntoarsă apoi în Legislativ de către preşedintele Traian Băsescu şi menţinută miercuri, 23 martie, de Senat. Ultimul cuvânt îl are Camera Deputaţilor.

 
Radu Crăciun, în dialog cu Lea Berzuc