Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Referendumul din Islanda irită Londra şi Amsterdamul

islanda-referendum-reuters-ingolfur-juliusson.jpg

Islandezii au participat la referendum sâmbătă, 9 aprilie (Foto: Reuters/Ingolfur Juliusson).

Alegătorii islandezi au respins sâmbătă cu o largă majoritate un acord de indemnizare ce prevede rambursarea a aproape patru miliarde de euro unor cetăţeni din Marea Britanie şi Olanda. În total, 340 de mii de oameni din aceste două ţări fuseseră victimele falimentului băncii on-line Icesave. În ciuda acestui NU masiv, Guvernul islandez promite că victimele îşi vor primi înapoi mare parte din bani.

Comunicatul Executivului se vrea liniştitor: "rezultatul referendumului nu va afecta rambursarea a peste 90% din sumele depuse în conturile băncii Icesave".

E adevărat că Islanda nu avea de ales după acest NU masiv spus acordului de indemnizare (60% dintre alegători).

Londra şi Haga, decepţionate de rezultat afirmaseră încă de sâmbătă că o înţelegere negociată nu mai era posibilă şi că deci acţiunea judiciară trebuie relansată.

Procedura deschisă în luna mai a anului trecut era suspendată provizoriu în aşteptarea referendumului. Rezultatul fiind negativ, autorităţile islandeze au fost nevoite să calmeze spiritele, promiţând o soluţie în următorul an şi jumătate.

Consecinţele referendumului sunt şi politice în Islanda, Opoziţia conservatoare cerând organizarea de alegeri anticipate. Pentru a doua oară în ultimul an, eforturile Guvernului de centru-stânga de a regla acest contencios au fost dezavuate de electorat, care refuză clar să plătească pagubele cauzate de falimentul lui Icesave.

Dezamăgit de rezultat, premierul islandez consideră acordul propus spre aprobabre "capital" şi pentru procesul de aderare a ţării la Uniunea Europeană.