Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Restanţe de cinci miliarde de euro la bănci

restante-cinci-miliarde-euro-banci.jpg

Restanţele au crescut în primele 11 luni din 2011 cu 30%, potrivit BNR.

Cinci miliarde de euro-la atât se ridică restanţele românilor şi firmelor româneşti la bănci. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, restanţele au crescut în primele 11 luni ale anului cu 30%, un procentaj îngrijorător.

Criza economică a redus veniturile tuturor şi a făcut ca tot mai mulţi români şi tot mai multe firme să aibă întârzieri mari la plata creditelor. Acestea au ajuns să reprezinte în noiembrie zece procente din totalul împrumuturilor acordate de bănci.

Cum era de aşteptat, cele mai mari restanţe s-au acumulat la creditele în valută, pe fondul deprecierii leului din ultima perioadă. Prima poziţie în topul celor mai mari restanţieri la nivel naţional, în funcţie de ponderea restanţelor în soldul creditelor contractate este ocupată de locuitorii şi firmele din vestul ţării.

Următoarele poziţii sunt ocupate de regiunile Centru şi Nord-Est. În schimb, bucureştenii par cei mai conştiincioşi când vine vorba de plata ratelor, deşi restanţele la creditele contractate de populaţia şi firmele din Capitală au crescut cu 40%, faţă de începutul anului, ajungând la aproape două miliarde de euro.

Din datele publicate de BNR rezultă că aproape trei sferturi dintre restanţele acumulate de bucureşteni sunt în valută.