Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reticenţa Berlinului faţă de un summit privind criza euro

reticenta-berlinului-fata-summit-privind-criza-euro.jpg

Angela Merkel se lasă convinsă greu să accepte un summit european privind criza euro (Foto: Reuters).

În timp ce criza euro bate la uşă, Germania pare puţin dispusă să găsească un acord cu celelalte ţări membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a frâna "epidemia". Ţările lovite cel mai rău de această criză cer organizarea unui summit, însă Berlinul şi Parisul se gândesc bine înainte să dea undă verde unei reuniuni de acest gen.

Corespondentul RFI la Berlin, Pascal Thibaut

Un summit, da, însă cu condiţia ca întâlnirea să debuteze cu un acord global. Încă o dată, Berlinul este criticat de către unii parteneri europeni, pentru reticenţa sa faţă de găsirea rapidă a unei soluţii la criza euro.

Cancelarul german, Angela Merkel, se arată dispusă la o întâlnire cu partenerii din Uniunea Europeană, dar numai dacă există garanţii că se va ajunge la un acord privind criza euro.

Dorinţa Berlinului de a asocia sectorul privat la al doilea plan de finanţare a Greciei face dosarul dificil. Alte ţări, dar şi Banca Centrală Europeană se opun.

Germania ţine însă la această implicare a sectorului privat, iar coaliţia aflată la putere la Berlin a decis acest lucru. E vorba aici de găsirea unui al doilea plan de ajutorare a Greciei, care să fie mai uşor de digerat de către alegătorii germani reticenţi, care nu înţeleg de ce doar statul şi indirect contribuabilii trebuie să fie singurii care trebuie să umble la portofel.